Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зрители наблюдават изстрелването на ракета от Кейп Канаверал.
Зрители наблюдават изстрелването на ракета от Кейп Канаверал.

Те допринасят за по-лесното изстрелване на ракетите. Така от 2016 г. центърът изпревари Байконур и води класацията с Русия по най-голям брой космически мисии

5, 4, 3, 2, 1... Старт. Ракетата се оттласква от стартовата площадка на Кейп Канаверал в центъра „Кенеди”, Флорида, и полита. От 1968 г. досега оттам стартират почти всички американски космически мисии. Включително „Аполо 11”, в която за първи път човек стъпи на Луната, и корабът „Орион”, изведен със свръхтежката ракета носител Space Launch System (SLS) от последния проект „Артемида I”, който подготвя хора отново да кацнат на повърхността на земния спътник.

Но защо точно нос Канаверал? Мястото е специално подбрано. Едно от предимствата му е близостта до екватора. При въртенето на Земята около оста й се създава допълнителна кинетична енергия. Около централната линия тя е много по-голяма, отколкото тази край полюсите. Това означава, че ракета, изстреляна от Кейп Канаверал, получава естествен заряд, като използва много по-малко енергия.

Другото предимство на носа е разположението му до Атлантика. Планетата ни се върти от запад на изток и така, вече във въздуха, космическият кораб бързо се озовава над океана и няма рискове да падне или да експлодира в гъстонаселен район. Подобен инцидент може да има ефекта на ядрен взрив.

Със своите 580 квадратни километра площ американската площадка е най-голямата в света. Доста по-малък е руският космодрум „Байконур” - 57 квадратни километра. От Флорида са изпратени и най-много космически мисии. Доскоро класацията по този показател водеше съоръжението в Казахстан, управлявано от Москва, но от 2016 г. превесът е в полза на НАСА и САЩ.

Защо площадката се измества, как е построена и с какви екстри разполага, четете в брой 1/2023 на сп. "Космос".