Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Войната в Украйна продължава 
Снимка: Архив
Войната в Украйна продължава Снимка: Архив

И двете страни ескалират войната. Явно ще има нови правила за ядрените оръжия

Речта на руския президент Владимир Путин потвърждава това, което започна преди една година и което вероятно се развива по начина, по който бе предвидено.

Речта обаче показва нещо, което отдавна се забелязва - вместо да се опитват да прекратят войната и да спрат с унищоженията и жертвите, и двете страни я ескалират, и то с политически действия. За съжаление,

това ми напомня на периода преди Първата световна война,

когато всички говорят колко е важно да има мир, а по същество всички вървят към война. А в нашия случай към задълбочаване на военните действия. Това е опасно за целия свят.

Много е трудно да се прогнозира ходът на войната - още миналата година чакахме кога ще приключи. В крайна сметка тя продължава. Виждаме, че и Китай се опитва да играе посредническа роля, след като предишните опити на Турция и Израел се оказаха неуспешни. При толкова много играчи, и то с различни интереси, е трудно да се прогнозира какво ще стане.

Казаното от Владимир Путин, че се готви на всеки 6 месеца да дава отпуск на участниците в сраженията, означава дълготраен конфликт. Не съм привърженик на войната до победния край - нито за едната, нито за другата страна. И се надявам военните действия да приключат колкото се може по-бързо. Вариантите са много - студен мир, замразен конфликт или нещо друго, но усилията трябва да са насочени натам. Но за съжаление, са насочени в друга посока.

В речта нямаше нищо ново освен призивите за разработване на ядрени оръжия и напускането на договора по СТАРТ 2.

Трябва да имаме предвид, че САЩ първи напуснаха договорите за конвенционални оръжия с Русия

Специално по отношение на ядрените оръжия имаше доводи, че трябва да напуснат, тъй като договорът засягал ядрените оръжия само на част от страните - на Русия и САЩ, а не на новите ядрени сили, сред които и Китай. Струва ми се, че вървим към ново противоборство за оформяне на нов световен ред. И той минава през всичките стъпала, включително през установяването на нови правила за ядреното оръжие.

От САЩ се говори не толкова за Украйна, колкото за защита на международните правила. Но през последните 20 години тези международни правила доста се нарушават, от всички страни.

Очевидно на базата на съществуващото международно право трябва да се изработят нови правила, които да уточнят всички тези конфликти, които избухват до ден днешен. Живеем в тягостни времена и ми се струва, че едва ли скоро ще излезем от тях.