Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Лавров
Снимка:Радио Китай
Сергей Лавров Снимка:Радио Китай

Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че Москва ще се фокусира върху това, Западът да бъде лишен от, по думите му, своя монопол в световните дела, като част от обновената концепция за външна политика на Русия, и обвини западните страни, че потискат съперничещите центрове на сила, предаде Ройтерс.

Руските държавни медии съобщиха миналата седмица, че руският президент Владимир Путин се готви да одобри обновена концепция за външна политика на Русия, след като отношенията със Запада достигнаха най-ниската си точка заради войната в Украйна и западните санкции.

"Англосаксонците и останалият колективен Запад, който безпрекословно им се подчинява, се стремят да натрапят своя диктат в световните дела на всяка цена", каза Лавров по време на парламентарен контрол в руската Държавна дума.

"Нашата обновена концепция за външна политика ще се фокусира върху необходимостта да бъде възпрян монополът на Запада в оформянето на рамките на международните отношения, които в бъдеще ще се определят не от егоистичните му интереси, а от справедлив и универсален баланс на интересите", допълни министърът.

Кремъл често обвинява западните държави, водени от "англосаксонските" САЩ и Великобритания, че се опитват да доминират в световната политика и да се намесват във вътрешните работи на други страни, същевременно стремейки се да потиснат надигащите се сили в Азия, Латинска Америка и Африка, предаде БТА.

Западните страни обаче твърдят, че Русия се е превърнала в световен парий в резултат на инвазията си в Украйна, а подкрепени от Русия групи са се намесвали в изборите на Запад - нещо, което съюзникът на Путин - Евгений Пригожин, сега вече открито признава.