Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев в пловдивското село Устина за деня на лозаря св. Трифон Зарезан
Румен Радев в пловдивското село Устина за деня на лозаря св. Трифон Зарезан

Правосъдната реформа, за да няма повече българи в “Магнитски”, съветва той. Посланик О'Брайън чака от парламента още на старта си да гласува механизъм за главния прокурор

Нека партиите на войната да спечелят изборите и съставят правителство, нека поемат отговорност за решението армията да предаде въоръжение на Украйна. Бивши депутати, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процеси на ескалация, които не могат да контролират.

Така президентът Румен Радев коментира заплахата за импийчмънт, която преди дни отправи Атанас Атанасов. Съпредседателят на ДБ вече се консултирал с юристи може ли държавният глава да бъде отстранен предсрочно с мотива, че погазва конституцията, като не зачита волята на парламента за военната помощ за Украйна.

Радев припомни, че в решението на 48-ото НС за помощта, което служебният кабинет изпълни, ясно е записано, че следващо предоставяне на въоръжение трябва да е съобразено с българските възможности.

Той е категорично против да се дава от резервите на армията. “Продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение и мирът може да бъде постигнат само с незабавно прекратяване на огъня и диалог”, добави Радев.

Президентът определи санкциите по “Магнитски” като “силен политически сигнал”, който страната ни трябва да приеме като оказване на помощ от партньор. Но добави, че “България е суверенна държава и

никой отвън не може да ни поставя искания”,

а съвременната корупция не признавала граници. Най-доброто средство да няма повече българи в списъка “Магнитски” било следващият парламент да се ангажира с реформата в правосъдието и с реална борба с корупцията.

Същото поиска и шефът на Службата за координация на санкциите в администрацията на американския президент Джеймс О'Брайън. В понеделник той разговаря с Радев и служебния кабинет, а след това

е имал срещи и с някои от партиите

“Партиите да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент, а след това да го приложат изцяло. Искаме не просто закони на хартия, а България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор”, каза той пред БНР.

Санкциите целели “да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници”. Отрече те да подкопават или заобикалят българските институции или да атакуват някоя партия. Но подчерта, че лицата в списъка създали “паралелна система, която отклони много пари от хората и възпрепятства особено

реформирането на българската енергийна система”

На въпрос достатъчно ли е, че лидерът на ГЕРБ се дистанцира от бившия си финансов министър О'Брайън отговори: “Искаме да застанат зад реформата и депутатите да я подкрепят. И мисля, че всички партии са чули това послание и ще видим кой ще го изпълни”.