Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДАЛАВЕРА: На пазара фалшификатите се търгуват на неколкократно по-ниски цени.
ДАЛАВЕРА: На пазара фалшификатите се търгуват на неколкократно по-ниски цени.

Парфюми фалшификати на световни марки се предлагат масово в квартални магазини и интернет сайтове, установи проверка на "168 часа".
Съдържанието на парфюмите менте няма нищо общо с тези на марките, които имитират като "Диор", "Шанел", "Долче & Габана" и т. н. Измамниците в парфюмерийната индустрия нямат никакви задръжки и пробутват наливните ментета в маркови опаковки за оригинали.
Оказва се, че ментетата са смес от евтини алдехиди и алкохолни основи. Това ги превръща в опасни за здравето продукти. Фалшификатите могат да предизвикат кожни дразнения, алергии и дори по-тежки интоксикации в организма.

"Работим с уникални
холограмни стикери,
които доказват, че продуктът е оригинален

Това е основният и единствения начин да защитим интересите на компанията си. Ние сме единственият оторизиран дистрибутор на марките, които представляваме, за територията на страната и съответно можем да докажем произхода на продуктите", казва пред "168 часа" Златимира Георгиева, търговски мениджър на "Еверет София ЕООД", които са официален вносител на маркова козметика и парфюмерия за България.
Освен уличната търговия, напоследък най-актуални са сайтовете, които предлагат маркова козметика на невероятно ниски цени. Според специалистите почти винаги се касае за измама, тъй като няма практика официалните дистрибутори да продават на търговец само за онлайн търговия. Наложените световни марки нямат практика да продават в родината ни продуктите си чрез сайтове за интернет пазаруване, категорични са представителите на козметичния бизнес.
"Нашата компания не е упълномощена да работи със съществуващите в момента сайтове за продажба на парфюми в България. Марките, които представляваме предлагат продуктите си в интернет единствено и само чрез официалните си корпоративни сайтове", допълва Златимира Георгиева.
Обикновено търсенето на белези по опаковката на стоката не е гаранция и за обикновения потребител е трудно да различи оригинала от ментето. Според специалистите един от най-сигурните начини за разпознаване е локацията на самия магазин. Тя никак не е случайна, а е строго определена от самите производители. Освен това те имат специални изисквания както за площта на магазина, така и за излагането на техния продукт в него.

Друг сигурен знак е, че оригиналите оставят петна върху чисто парче памучен плат, а ментета - не

Причината е разликата в съдържанието им. Истинските съдържат естествени екстракти, които в себе си носят и цветни вещества, докато имитациите са синтетични с добавени оцветители.
Общите признаци, по които можем да се ориентираме за неоригинални аромати, предлагани в интернет, са наличието на голям асортимент и големи намаления, които достигат до няколко пъти по-ниска цена от тази в нормалните магазини. Но най-явни са липсата на физически адрес, стационарен телефон, наименование на фирмата, както и законово-регламентираното връщане на стоката.
Това са показателни факти, че търговецът не застава зад стоката си, а се опитва да се скрие. Видите ли онлайн магазин, на който е обявен само мобилен телефон и e-mail, то е ясно, че сте при ментетата, каквото и да пише в съдържанието на сайта, категорични са браншовици.
Най-често срещаното оправдание в кварталните парфюмерии за ниската цена на видимо скъп продукт е, че зареждат от разпродажби в Европа. Всъщност наличието на стоки от подобни разпродажби е ограничено и няма как всички магазини да зареждат оттам.
"Борбата с фалшификатите върви непрекъснато, защото членовете на асоциацията търпят сериозни загуби от това.

За съжаление обикновеният потребител е беззащитен

Разбира се, ние като специалисти разпознаваме оригинала от ментето, но без лабораторен анализ е трудно да се установи качеството на продукта. Препоръчвам да се обръща внимание на съдържанието на етикетите за веществата, които са използвани при производството на продукта", коментира Веселина Русева, ръководител направление в българската национална асоциация "Парфюмерия, козметика и етерични масла".
В комисията за защита на потребителите също получават оплаквания от некачествени козметични продукти.
"Постоянно получаваме сигнали за фалшиви парфюми. Хората трябва да знаят, че подобен артикул за 10-20 лв. няма как да бъде оригинален", коментираха от държавната институция.
Най-добрите фалшификати, които могат да бъдат открити на пазара, са така наречените "дубайски" ментета. Различават се от оригинала само по наситеността на аромата.

Разпознаването им е
трудно, защото те са
точно синтетично копие
на истинския продукт

Лаборатория прави химически анализ на екстракта от парфюма, след което прави и точния синтетичен аналог, като на "производителя" му остава само да го разреди и бутилира, подобно на ментетата на марковия алкохол.
За разлика от "висококачествените" има и многобройни несполучливи аналози. При тях се различават дори ароматът, цветът и опаковката. Надписите са различни и липсва страна на произход. Имат и нереално ниска себестойност. При тях рискът за здравето е и най-висок предвид неяснотата на съдържащите се вещества.

 

 

Митничари задържат тонове ментета

В търговията с парфюми са засечени и най-големите злоупотреби, твърдят от Агенция "Митници". През април на пазара Илиенци митничари хванаха 20-тонен контейнер с парфюми-ментета. Контейнерът съдържаше рекордно количество фалшива "маркова" парфюмерия, имитираща световноизвестни брандове, маскирани като евтини обувки.
"Парфюмите са една от стоките, с които най-често се правят нарушения. В конкретния случай стоката не случайно е обмитена в Пирея, тъй като това е голямо и оборотно пристанище, и нелегалната пратка може да мине сравнително по-лесно", обясниха по този повод от Агенция "Митници" пред "168 часа".
Част от флаконите на парфюмите, които са конфискувани, са точни копия на оригиналите. Повечето ги имитират само визуално. Подправените марки имат същия шрифт, но с разменени, липсващи или добавени букви, информираха още от контролния орган.

КОНТРОЛ: На Илиянци митничари хванаха пратка с 20 тона парфюми ментета, маскирани като обувки.
КОНТРОЛ: На Илиянци митничари хванаха пратка с 20 тона парфюми ментета, маскирани като обувки.