Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Счупените витрини на македонския клуб в Благоевград
Счупените витрини на македонския клуб в Благоевград
  • Тя повела сестра си и двама общински озеленители към македонския културен клуб. Няма да им повдигат обвинение, събрали 550 лв. за възстановяване на щетите
  • Била е два пъти кандидат за кмет
  • В социалните мрежи: от “Пак ли ще сме толерантни” до “Лош вкус”

С три камъка и една тухла изля гнева си срещу македонските управници благоевградчанката Людмила Костадинова. Хвърли ги по стъклото на открития в края на миналия октомври македонски културен клуб “Никола Вапцаров” в Благоевград вечерта на 4 февруари.

Тогава се отбелязаха 151 г. от рождението на Гоце Делчев.

Аз бях инициатор и хвърлих няколко камъка по стъклото на т. нар. македонски клуб.

Това не беше вандализъм, а символичен акт,

проява на яд и гняв. Изразих възмущението си от събитията на българо-македонската граница, както и от антибългарската политика, но не на македонския народ, а на македонското правителство, каза Людмила Костадинова. Заедно с нея е била сестра Красимира, както и приятелите Станислав Илиев и Николай Иванов, които работят в общинското предприятие “Озеленяване”.

ЛЮДМИЛА КОСТАДИНОВА
ЛЮДМИЛА КОСТАДИНОВА
  Извиках ги за подкрепа. Същия ден бях ядосана на македонските власти, които не допуснаха стотици българи да влязат да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в Скопие, а трима бяха арестувани и съдени. Там репресират и македонските българи.

От друга страна, изпитвам и недоверие към нашите власти. Очаквах по-адекватно поведение, защото на 4 февруари България бе унижена от РС Македония, допълни Костадинова.

Според нея македонският клуб е бил създаден, за да се опипа почвата и да се види докъде може да стигне македонизмът у нас, но се разбрало, че “тук няма почва”.

След инцидента в събота само

след 60 часа разследващите разкриха извършителите

Костадинова и сестра бяха задържани за 7 часа в полицията и освободени. Двамата мъже пък са останали близо 24 часа.

Няма да бъдат повдигани обвинения, защото нанесените щети са под размера на две минимални работни заплати. Ако собственичката на помещението реши, може да води наказателно дело от частен характер.

СТАНИСЛАВ ИЛИЕВ
СТАНИСЛАВ ИЛИЕВ
  След възстановяване на щетите няма смисъл от такъв съдебен процес. Костадинова е поела вината и признала, че тя е хвърляла камъните. Четиримата са предали 550 лв. с протокол в полицията за възстановяване на щетите.

Съжалявам, че увредих собственост на жената, чието е помещението, поех отговорност и възстанових щетите. Благодаря на многото приятели и съмишленици, които ни поздравиха и само за час събраха сумата, допълни Костадинова. В пост във фейсбук тя

благодари и на фен клубовете на “Пирин” и “Миньор” (Пк)

Успяхме да покажем на когото трябва способността си да бъдем единни в силата, куража и любовта си към майка България. Благодаря ви, БЪЛГАРИ!, написа благоевградчанката, която бе кандидат на местните избори през 2019 и 2021 г.

На последните няколко парламентарни вота бе водач на листата на “Българска социалдемокрация Евролевица”, а сред кандидатите бе и Станислав Илиев. Той също обясни, че са

били провокирани от поведението на македонските гранични власти

Ако на граничния пункт не бяха връщали българи, нямаше да се стигне и до счупеното стъкло в Благоевград. Трябваше да се покаже, че все още има будни хора, които се интересуват от държавата ни. Разкайваме се, че нанесохме щети на собственичката на помещението, но не и на тези, които ни провокират, обясни Илиев.

НИКОЛАЙ ИВАНОВ
НИКОЛАЙ ИВАНОВ
Счупеното стъкло не остана незабелязано от най-високо ниво в Скопие. Премиерът Димитър Ковачевски излезе с остра позиция и осъди “акта на вандализъм”.

“Такива действия са несъвместими с договорената политика за насърчаване на добросъседските отношения и приятелството. Очаквам компетентните институции в България да открият и санкционират извършителите възможно най-скоро и да осъдят вандализма”, бе коментарът на Ковачевски.

Ден след това нашата полиция разкри извършителите.

В същото време обаче македонските гранични полицаи бяха похвалени от властта в Скопие, че са действали “по европейски” по време на честванията за Гоце и връщането на българи от ГКПП Деве баир.

Благодарност към македонските власти изрази наемателят на помещението на частния културен клуб Атанас Мазнев.

“Ние се чувстваме с накърнено достойнство и сме в недоумение за хаотичното нанасяне на удари, защото към настоящия момент все още никой не е посочил причините, заради които върху нас беше осъществен акт на враждебност”, е позицията на македонистите, представлявани от Мазнев, които благодарят и на нашата полиция, че е разкрила извършителите.

В социалните мрежи има и похвали, и укор

към благоевградчаните, мятали камъни по клуба.
“Всички онези макета, които се гавриха с български граждани на 4.02., бяха поощрявани от техните “вождове”, а ние, видите ли, пак ще сме толерантни!”, коментира Добрин Балтов.

Sasha Belov пък предлага “Да изгоним македонския посланик и да затворим границите си с тези фанатици”.
Други обаче се възмущават от начина, по който се изразяват гневът и протестът срещу македонските власти.

“Хвърлянето на камъни е проява на лош вкус. Да покажем, че сме културни. Има други начини”, смята Тодор К. “И аз съм не по-малко патриот и се ядосвам на македонците, ама няма да тръгна да хвърлям камъни”, коментира Krasi Kras.

Други благоевградчани насочват атаките си основно срещу двамата мъже заради това, че са общински служители.

“Такива ли са общинарите в града?

Ядосват се и меткат камъни и тухли!”, възмущава се Doni Donov.

Точно заради факта, че Станислав и Николай са служители на общинска фирма, кметът Илко Стоянов излезе с позиция в тяхна защита.

Всички знаем, че съдът е компетентният орган, който може да се произнесе по наказателната част на деянието. Кметът на общината, който в случая се явява работодател на двамата служители, може да се произнесе единствено по Кодекса на труда.

Ако се докаже вина на общинските служители, аз ще приложа принципа на реципрочност на наказанията.

Това означава, че ще накажа работещите в община Благоевград с абсолютно същото наказание, с което ще бъдат наказани митничари, гранични полицаи и други служители в Р Северна Македония, които предизвикаха психическо и физическо насилие над множество българи, коментира Стоянов.