Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В последните 10 години холивудската звезда е принудена да приема всеки ангажимент, за да си стъпи на краката, след като изгаря в най-голямата схема на Понци

Джон Малкович, който шокира българите с цената на билет за театрално представление, отлично знае стойността на парите и как се печелят те с много труд. През последното десетилетие холивудската звезда е принудена да приема всяка роля и ангажимент, които му се предлагат, след като губи богатството си в най-голямата схема на Понци. Актьорът промени целия си начин на живот и заработи здраво. Въпреки шока и трудностите, към февруари 2023 г. той вече е успял да натрупа отново състояние, което се оценява на приблизително 25 милиона долара.

В същото време у нас билетите за спектакъла с негово участие – “В самотата на памуковите полета”, в Народния театър - възмутиха българския зрител. Много бързо свършиха тези от 50 лева, най-евтината категория, и вече всеки, който иска да оцени таланта на Малкович отблизо, може да го направи “само” срещу 350 и 400 лева за билет.

На фона на критиките, че това е прекалено скъпо, други изтъкнаха, че толкова плащат театралните ценители по целия свят, без да се оплакват, докато ние явно не сме свикнали.

В същото време обаче не за всички в Европа излиза толкова солено гастролирането на Малкович. Дни преди да дойде в София например, на 9 и 12 февруари, Малкович представи “В самотата на памуковите полета” в Атина в Културния център Onassis Stegi, като билетите са на цени от 5 до 55 евро.

От Народния театър обясниха, че в Гърция това удоволствие за публиката излиза далеч по-евтино, защото продукцията е подкрепена от спонсор - Фондация “Онасис”. У нас тежестта на целия разход за гостуването на “В самотата на памуковите полета” е разпределена на базата на броя места, които има на голяма сцена в Народния театър.

“В самотата на памуковите полета”
“В самотата на памуковите полета”

Не по-малко от публиката у нас трябва да се охарчи тази в Естония през април, тъй като местата за постановката на Бернар-Мари Колтес, режисирана от Тимофей Кулябин, в концертна зала “Алексела” в Талин са на цени от 80 до 260 евро. За премиерата на “В самотата на памуковите полета” в Рига през май 2022 г. зрителите са платили между 30 и 120 евро.

Не само този спектакъл, но и други сценични изпълнения на Малкович се радват на голям интерес. През лятото на миналата година чехите гледат актьора в неговия хитов моноспектакъл “Музикалният критик” в градините на замъка “Кромержиж” срещу 2590 - 3490 крони, което е 213 - 287 лева.

И докато у нас спорим за стойността на изкуството, което ни предлага Малкович, трябва да знаем, че той е напълно наясно с цената си. Падал е от върха и се е издигал отново от дъното. Имал е много, но губи всичко доста бързо и без вина, защото се доверява на грешните хора.

През 2008 г. той изгаря като една от жертвите на Бърнард Лорънс “Бърни” Мадоф - краля на най-голямата схема на Понци в световната история. Това е финансова измама, при която ранните инвеститори се изплащат с пари, придобити от по-късни инвеститори, а не от действителен доход от инвестиции. И на финала всички останали губят.

Мадоф завлича хиляди за десетки милиарди долари в продължение на най-малко 17 години, вероятно и повече. По време на глобалната финансова криза инвеститорите започват да теглят средства от фирмата на Мадоф, разкривайки неликвидния характер на истинската финансова картина. Финансистът излъгва с около 65 милиарда долара приблизително 4800 клиенти.

През 2009 г., след като се признава за виновен, Мадоф е осъден на 150 години затвор с конфискация на имущество от 170 милиарда долара. На 82 години той почива в затвора на 14 април 2021 г.

Сред другите изгорели знаменитости са актьорът Кевин Бейкън, прочутият журналист Лари Кинг и благотворителната фондация на режисьора Стивън Спилбърг.

“Нашият тогавашен бизнес мениджър беше инвестирал почти всичко, което някога съм правил, при някого на име Бърни Мадоф - спомня си Малкович. - Видях снимка на Мадоф с белезници и казах: “Ще отида до ъгъла, за да взема пакет цигари. Мисля, че имаме малък проблем.”

Мадоф е осъден на 150 години затвор.
Мадоф е осъден на 150 години затвор.

Първоначалният шок преминава в гняв за изгубеното богатство: “Всичко, което някога бях постигнал, беше изчезнало”.

По онова време той разполага с около 50 милиона долара и казва само, че дори не знае точно колко е загубил, но е било много. След скандала не успява да си върне нищо от тези пари. И освен всичко няма резервен план. Така Малкович и дългогодишната му партньорка Николета Пейран са принудени да направят големи промени в начина си на живот, за да си стъпят на краката. Актьорът, който мрази да играе в киното и предпочита театъра, няма право да казва “не” на нито едно предложение за работа.

“Трябваше да приемам повече ангажименти, които се изплащаха в продължение на няколко години, и да работя през цялото време. И спрях да плащам за всичко. Просто спрях да плащам за приятели и семейство за известно време. Преди харчехме много пари за производство на филми. Това спря.”

В крайна сметка звездата стига до прозрението, че все още е в привилегирована позиция в сравнение с повечето си сънародници американци. “След няколко дни си казваш: “Късметлия си, че си жив, късметлия си, че имаш работа”. Почти никой няма пари в банките. Четох някъде, че огромен процент от американците нямат 400 щатски долара, с които да разполагат при спешен случай.”

С времето Малкович започва да гледа философски на станалото и дори го приема като ценен урок.

“Това са само пари. Ако имате способността поради лудата, щастлива природа на живота си да правите пари, загубата на всичко е много освобождаваща. Не съм нещастен. Дойдоха някои добри неща от това. Не гледам на това като на негативно преживяване... За мен беше: “Мислиш си, че имаш куп пари - и нямаш”. И какво? И за разлика от много хора, които бяха замесени в случая с Мадоф, аз можех просто да се върна на работа и всичко беше наред.”

Години по-късно актьорът допълнително затвърждава разбирането си, че милионите нямат значение, когато е бил сред “истински” хора след операция на коляното.

“Бях в болница в Полша, в клиника с реални хора, които наистина имат проблеми, за разлика от мен, на когото плащат цяло състояние, за да се преструвам, че имам проблеми.”