Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Македонският премиер Димитър Ковачевски бе сред първите, поклонили се пред мощите на Гоце Делчев.

СНИМКА: ПРАВИТЕЛСТВО НА РСМ
Македонският премиер Димитър Ковачевски бе сред първите, поклонили се пред мощите на Гоце Делчев. СНИМКА: ПРАВИТЕЛСТВО НА РСМ

В ЕС се влиза със свободно движение на хора, напомни на македонците вътрешният министър Иван Демерджиев

Когато през 1998 г. без никакво обяснение прекарах часове в ареста на македонския ГКПП Деве баир, отдадох случилото се на “грешките на растежа”. Тогава БЮРМ бе едва на 7 г. Надявах се, че ще израсне комплексите си на нова държава. В следващите години паспортът ми се изпълни с черни печати, получих и писмена забрана за влизане. Това вече породи сериозни съмнения, че нещо тотално е сбъркано в отношението на властта и част от гражданите на Северна Македония към българите, и да се израсне, ще са нужни десетилетия.

Блокадата на границата в събота категорично говори за тежки проблеми в отношението на македонските политици към българите.

151-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари

задълбочи проблемите, вместо да тушира напрежението,

ескалирало за пореден път след побоя над Християн Пендиков, който има смелостта да се самоопредели като българин.

Македонците отхвърлиха предложението на вътрешния ни министър Иван Демерджиев за общо честване. И не изпълниха обещанията си, че българите ще бъдат допуснати безпрепятствено до гроба на Гоце в църквата “Св. Спас”.

За да няма излишно напрежение, Демерджиев дори лично бе помолил евродепутата Ангел Джамбазки и лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов да останат в България.

И въпреки това десетки българи стояха часове наред пред ГКПП Деве баир и не бяха допуснати. Много от тях получиха забрани за влизане с мотив, че представляват заплаха за обществения ред, националната сигурност, общественото здраве или за международните отношения на РСМ. Има информация и за насилие от страна на македонските граничари. Трима българи бяха арестувани, сред тях депутатът от “Възраждане” Ангел Георгиев (виж разказа му долу) и активистът на ВМРО Петко Русанов. Те бяха глобени по 300 евро и получиха 3-годишна забрана за влизане. Мотивите на македонците - нарушавали обществения ред, държали се нагло, използвали унизителни думи, опитали и да нападнат полицаи. А българите, бяха изнервени до крайност след като часове наред стояха на пункта с обяснението, че токов удар е сринал компютърната система. Обяснение от наивници и за наивници.

В същото време в Скопие при драконовски мерки за сигурност течеше официалното тържество. На гроба на Гоце цветя положиха президентът Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски и министри. Българската делегация начело с Демерджиев, здравния министър Асен Меджидиев, началника на НСО Емил Тонев и посланика ни в Скопие Ангел Ангелов пристигна в църквата в определения от властите час 13,30, но въпреки очакванията заедно с тях да бъдат и идващите от България хора, това така и не стана.

Министрите Иван Демерджиев и Асен Меджидиев бяха допуснати до гроба на Гоце Делчев в 13,30 ч.

СНИМКА: МВР
Министрите Иван Демерджиев и Асен Меджидиев бяха допуснати до гроба на Гоце Делчев в 13,30 ч. СНИМКА: МВР

А в Скопие още от четвъртък вечер стотици полицаи бяха разположени на всеки ъгъл, метални заграждения затваряха улици, над града кръжеше хеликоптер със снайперист. Влизането в “Св. Спас” в събота ставаше под час, предварително обявен за всяка делегация. Обикновените хора можеха да оставят цвете само след обстойна проверка, най-много по трима и извън официалните събития. А по улиците националисти от клуба “Комитите” скандираха: “Нека разберат клетите татари, македонско име нема да загине”.

“Това поведение на македонските власти е недопустимо. Имаше най-различни опити за провокации. Ние се държахме по възможно най-правилния начин, както изисква отговорното държавническо поведение”, възмути се Демерджиев. И обеща още в понеделник МВР да дари 3 генератора за македонските ГКПП, за да не затварят при токови удари.

“Те все пак искат да влязат в Европа, а свободното движение на хора е един от принципите”, отбеляза той.

Като “унизително и недопустимо” определи отношението на македонците пък нашето Външно и директно ги обвини, че не са изпълнили ангажимента си да допуснат българите безпрепятствено. То поиска от спрените на границата документите, с които македонците са ги върнали, за да ги прати на Брюксел.

В неделя македонското Външно пък обвини за безредиците българското МВР, защото не спазило обещанието да не допусне провокатори до границата.

Македонците отрекоха и някога да е договаряно общо честване

на Гоце. Те щели да докладват на Брюксел и евродепутата Александър Йорданов, който ги обидил във фейсбук, че Скопие няма място в ЕС.

А край Вардар в очакване евентуално на нови избори, готвещият се за следващ премиер лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отиде на гроба на Гоце Делчев извън официалното честване. И обвини българските политици, че връщали двустранните ни отношения в Средновековието.

“Пропаднаха опитите на Мицкоски, Апасиев и ВМРО-ДПМНЕ заедно с техните съмишленици от българското ВМРО, да се случи хаосът, за който работеха”, обявиха пък управляващите от СДСМ.

Македонският вътрешен министър Оливер Спасовски пък благодари на служителите на МВР за “професионализма и посветеността, при изключително добре реализирания оперативен план за осигурявне на сигурността”.

Явно властта в Скопие е доволна, че на 4 февруари 2023 г. край гроба на Гоце снайперистът от хеликоптера остана без работа. А те все по-далеч от София.

Депутатът от “Възраждане” Ангел Георгиев
Депутатът от “Възраждане” Ангел Георгиев

300 евро на ръка дал депутатът Георгиев, за да го пуснат македонците

На ръка и в евро парична гаранция дал депутатът от “Възраждане” Ангел Георгиев на македонски полицай, за да го пуснат от съда. Това обясни вчера депутатът, който твърди, че бил бит на пункта между България и Северна Македония - Гюешево-Деве баир от македонски гранични полицаи.

Според него той и адвокатът му нямат документи за паричната гаранция от 300 евро, а странното е, че в Северна Макдеония не се плаща в евро.

Георгиев обясни още, че е удрян с юмруци и ритници по главата, краката и гърба. “Имам посинен клепач на лявото око, ударен ми е носът, имам удари по прасеца”, каза депутатът. Той поискал да се обади на адвокат, но му отказали. Потърсил и лекар, но той не работел в събота и неделя.