Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Танкове “Леопард”
Танкове “Леопард”

Кремъл трудно ще повтори в Украйна легендарната битка за Курската дъга - две „вълшебни” съставки липсват

Включването в сблъсъка на немските танкове така ентусиазира пропагандаторите и медиите в Москва, че някои се размечтаха за окупация на Берлин и Париж

Решението на Германия, Великобритания, САЩ, Норвегия и Полша да предоставят танкове от ново поколение на Украйна предизвика в Русия такъв главозамайващ римейк на Втората световна война, сякаш всеки момент ще започне победният щурм на руската армия към Европа.
„Още по-добре, че ще атакуват с немски танкове, ще ги запалим както при Курск“, изригнаха в хор в Москва медии, експерти и политици. Самият сблъсък през 1943 г. е най-голямата битка в историята с около 8 хил. танка и 4500 самолета.
Съветите влизат в бой с 270 броя от традиционните Т-70 и 500 Т-34. САЩ им изпращат от своите танкове М3 Lees, а Великобритания Churchills, Matildas и Valentines. Общо с помощта на съюзниците са събрани 3600 танка, много от които са сглобени в съветски фабрики. Отделно дивизиите там разполагат с 1,3 млн. души (26% от общия брой военни в съветската армия), оборудвани с 20 000 артилерийски оръдия и 2792 самолета.
Срещу тях германците се изправят с около 779 хил. души, с приблизително същия брой немски танкове и щурмови оръжия. В Курск е и премиерата на 259 супермодерни танка Panther, 211 тежки танка Tiger и 90 унищожителя на танкове Ferdinand. Именно заради аналогията, че и в миналото Германия атакува с нова модификация тежки оръжия, и сега изпраща на Украйна новите си Leopard, руските пропагандатори и медии изпаднаха в екстаз, че историята се повтаря и че победата е близо.
В близкия до Кремъл „Репортьор“ дори се появи подробна статия защо „подпалването“ на немските, британските и американските танкове сега ще е толкова лесно.