Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Любомир Каримански
Любомир Каримански

Това, което може да направи бизнесът, като социално отговорен страна в процеса по приемането на България в еврото - там, където има магазинна мрежа, да обявят цена и в лева, и в евро по-рано, още преди средата на годината. Какво пречи и в средата на май да го обявят още, знаейки, че ние защитаваме обменен курс 1,95583 лв.

Това призова Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН, а сега съветник на министъра на финансите, пред Нова тв. Ако бъде взето решението за членство на България в Еврозоната, от средата на годината цените у нас ще са и в лева, и в евро.

Някоя от големите вериги, които в момента имат достатъчно ресурс, могат да посочат цени като лева и евро и на по-ранен етап. Това би могло да е на етика, а не на касовата бележка. Това трябва да са само информативни етикети, за да може да е убедително това за хората, че няма да има спекулации в цената на курса, обясни Каримански. Той напомни, че цялата следваща година цените ще трябва да са двойни - и в лева, и в евро, за да се ориентират потребителите.

Трябва да се засили функцията на Комисията за защита на потребителите срещу търговци, които спекулират, каза Каримански. Цените не трябва да са 2:1, а по курса, не бива да се спекулира. При няколко нарушения такива търговци влизали в черен списък.

В България спекула и сега съществува. Често виждаме да се внасят от Турция стоки, които не се обмитяват и не се плаща ДДС, а не са за лична употреба. Това е като т.нар. куфарна търговия. Внасят се количества, които се декларират, че са за лична употреба, а с тях се зареждат малките квартални магазини, разказа ексдепутатът.

Много съм разочарован от поведението на депутатите вкупом, провалиха приемането на мерките в закона срещу изпирането на пари, които са нужни за членството в Еврозоната.