Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екатерина Захариева. Кадър bTV
Екатерина Захариева. Кадър bTV

„Отдалечаваме се от Шенген и еврозоната. Почти сигурна съм, че няма да влезем в еврозоната през 2024 година. Има и все по-надигащите се гласове за президентска република. Аз смятам, че няма нищо по-добро от парламентарна република“, това коментира пред БНР депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева. 

"Поставянето на твърде много червени линии между партиите води до нови избор", каза още тя. 

„Няма лошо да се говори и за БСП. Но с тях ще ни бъде изключително трудно, защото има огромни пропасти, които зеят между нас по отношение на външната политика“

Нека минат тези избори и дано всички да осъзнаят, че трета година тласкаме страната към нестабилност и политическа криза, посочи още тя.

Няма как да е много висока оценката за работата на този парламент, защото не успя да излъчи правителство, но имаше много законодателна дейност, оцени Захариева.

„Не малка част от законопроектите се приеха с голямо мнозинство. Не работеше лошо. Успя да приеме решения, които успяха да измият срама на България“

Тя коментира и предстоящата днес работа на правната парламентарна комисия и на НС, които ще се положат усилия за обединяване на проектите за промени в НПК и тези в Закона за съдебната власт.

Вчера правосъдният министър се обърна към депутатите в телевизионно интервю и ги призова да направят и невъзможното, за да приемат механизъм за главния прокурор.

„Не е невъзможно, но ще бъде странно обединяването на тези законопроекти. Зарков призовава, но внесе законопроект на 30 декември. Едва ли не е осъзнавал, че този парламент има малка вероятност за дълъг живот.

Не мога да разбера как за изпълнителната власт винаги има оправдания, а НС се очаква да приема едно към едно всичко, внесено от МС. Това не е целта на законодателния процес“.

Проблемите не са само в Прокуратурата, посочи още Захариева.

„Когато говорим за съдебна реформа, дебатът се изчерпва в обвинения кой я иска и кой не. Това пречи на истинския и смислен професионален дебат. Когато се чуват само обвинения и част от политическите партии го приемат като флагман-т.е. само те го искат и никой друг, ще стигаме до това положение“.

Екатерина Захариева призова политици, представители на съдебната власт, на Висшия адвокатски съвет и представители на гражданския сектор, които искат да се случи съдебната реформа, да свалят малко напрежението.

„Надявам се да започне професионален дебат в следващия парламент. Да не говорим само за пред камерите“.

Моето мнение е, че и двата механизма не са достатъчно ефективни, заяви още тя.

Захариева отговори утвърдително на въпроса дали иска да има контрол върху главния прокурор. Посочи и доказателства в тази насока.

„Във втория си кабинет ГЕРБ направи промени, които ограничиха правомощията на главния прокурор, като децентрализирането“