Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иво Танев
Иво Танев

„Мъжът – темерут“ лишава себе си и близките си от най-красивите неща. Не е достатъчна само грижата за материалните неща и бита. Атмосфера, уют и разбирателство. За това сме по двойки. Единият да бъде зарядно устройство за другия, а в следващия момент ролите може да се разменят. И така е през целия живот. И който не го е разбрал, има само привидно добър живот, лишен от най-безценните мигове и емоции. Тези хора дори и не подозират, какво богатство е да се живее по другия начин. Живот, в който не държиш да показваш, че си интровертен тип. Мисля, че те са приели грешния модел още в детството, когато са се формирали и това за тях е светът.
Сега ще ви разкажа една история, която е свързана с такива хора. Мои познати. Емил - добър и свестен човек. Но....тежък домашен темерут. Като темерутяса, го държи със седмици. Наказва жена си и децата си с мълчание по цели седмици, а причината за това си я знае само той. Ужасно съм се чувствал, когато се държи с нея като с обслужващ персонал, дори и пред външни за семейството хора. Признавам си, че трудно приемам подобно отношение, особено когато е към прекрасна жена като Верчето, която го боготвори, и обгрижва в досегашния им съвместен живот. Осъзнавайки, че не бива да се бъркам, няколко пъти съм се опитвал да му покажа, че това се отразява зле на цялото семейство и влошава атмосферата в дома. Пооправя се за малко и после пак я кара както си знае. Обаче! Един ден жена му, Верчето катастрофира тежко в един от тунелите на магистрала Хемус. Изпадна в кома и 17 дни нищо не се знаеше! Този човек откачи! Не можеше да си намери място, защото беше осъзнал всичко това за което сме говорили. Осъзнаваше безумния начин, по който беше се държал дълги години с най-близкия си човек. Съжаляваше, че е отказвал, да споделя любими неща с жена си! Че е крил емоции и чувства, че е бил ненужно студен. Че умишлено не и е казвал, че я обича. Че е бил ненужно строг. Но той просто така е смятал, че трябва да бъде мъж! Напълно погрешен модел! И какво…? Господ и животът му дадоха един болезнен урок, за да разбере, че има и друг начин, и той ти дава истинското щастие от общуването и живота с близките хора. За щастие след 17 дни Верчето се върна към живота. Бързо се възстанови! Емил вече 5 години е друг човек!! Прекрасен и мил съпруг. Живеят нов живот с много обич и споделяне. Децата им са на седмото небе от щастие. Но...всичко си има цена. За тези 17 дни той разви диабет от притеснение и угризения. Аз бях до него и го подкрепях през тези 17 дни и видях, как този толкова железен човек изгоря. И най-много го мъчеше мисълта за това, че е могъл да дава всички тези простички неща на Верчето. Но поради своето изкривено и стърчащо мъжко его не го е правил. Тогава само повтаряше: "Ивка, Ивкаа, ти хубаво ми казваше, че бъркам, а аз ти се подигравах, че искаш да ме направиш женчо!!" Сега са чудесно семейство, но мъжът плати със здравето си за това. А като се замисли човек, не е нужно!!!
Преди 2 години имаше подобна ситуация и аз разказах тази история на едно друго семейство. Така между другото, като им бяхме на гости с жена ми. Знаехме, че имат сходен проблем. Хората много свестни, но мъжът, малко бастун го раздава. Или както казваме често, „турчин“ със сходни симптоми, като тези на Емил. В един момент така се завъртя разговорът, че аз разказах историята на Емил и Верчето, както аз си мога. И знаете ли, след месец жената споделила, че мъжът и е започнал да се променя и то доста сериозно. Често се сещал за разказаната от мен история, която явно го е докоснала и замислила. Не крия, че се почувствах щастлив от това, че съм успял да помогна. Много, иначе хубави семейства, живеят с такива проблеми. Доста мъже имат грешно тълкуване за това какво е да си мъж! А истинското мъжество е в това да бъдеш и внимателен, и нежен, и съобразителен. И да знаеш как можеш да общуваш като истински приятел с жената до теб. Всяка жена има нужда от споделяне и разговор ръка в ръка и топла прегръдка. Така мъжката опора е още по-стабилна. Но много мъже смятат това за размекване и лигавене. Те смятат, че трябва да са сурови и прагматични. И основната им задача е да пълнят хладилника. Грешка! Това води само до отчуждаване и живот в потискаща атмосфера! Много жени сами влизат в такова приключение като смятат, че с времето половинката им ще се промени. Но в повечето случаи тази промяна не се случва, а животът не чака. Изтича като пясък между пръстите.

От книгата "Урок за мъже".