Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наказателна процедура срещу България заради 25-те стотинки помощ за горивата започна Брюксел. Мярката действаше от юли до края на 2022 г.

Еврокомисията смята, че страната ни е въвела мярка, която противоречи на разпоредбите за вътрешния пазар. Схемата за компенсация, която води до намаление на цените на бензина и дизела, е само за собственици на превозни средства, регистрирани в България. Това, че не се прилага за коли, които са с регистрация извън страната, се оценява като силно дискриминационно и непропорционално.

От кабинета на служебния вицепремиер по икономическата политика Христо Алексиев коментираха само, че

това е решение на редовното правителство

и мярката е приключила в края на миналата година.

Оттам поясниха, че за 25-те стотинки не е искана нотификация от Еврокомисията. Освен това помощта е давана на калпак на всички собственици с превозни средства, регистрирани в България. Юристи все още обсъждали как да се реагира, но имало опция глобата да се плати.

Новата схема за подпомагане, която се обсъжда,

ще предвиди праг на помощта,

както и промяна на начина на даване. С решение Народното събрания възложи на правителството да разработи механизъм кой да получава помощ за горивата и откога. Възможно е да е с ваучери, но може и да е с отстъпка на литър. Но каквато и да е мярката, най-вероятно за нея този път ще се иска одобрение от Брюксел.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, който е и сред авторите на решението за втория етап на помощите, коментира, че 25-те стотинки били с български пари за български граждани, но

схемата е неудачна

А подобна на тази с ваучерите се прилагала в няколко европейски страни.

В четвъртък Еврокомисията обяви още, че предявява искане за финансови санкции пред Съда на ЕС срещу България по два казуса.

Първият е, че страната ни не е транспонирала директивата на ЕС за възобновяеми енергийни източници, което е трябвало да стане до 30 юни 2021 г. Освен България само Словакия не е направила това. Председателят на енергийната комисия в парламента коментира, че законопроектът е внесен преди седмица,

минал е на първо четене

в комисия, но едва ли ще има време този парламент да го приеме окончателно. В проекта Министерският съвет предлага да има зони за изграждане на ВЕИ-та, както и механизми за насърчаването им, с които е ангажирала и КЕВР. Той третира и биогоривата, течните горива от биомаса, както твърдите горива от биомаса и ангажиментите на екоминистъра да ги одитира. Създават се звена за контакт, като изискването е инвеститорът във ВЕИ да контактува само с едно звено. Възлага се на министъра на енергетиката да одобрява планове за районни отоплителни и охладителни мощности.