Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев КАДЪР: Дарик радио
Румен Радев КАДЪР: Дарик радио

"Това е българският конституционен модел. 3 са опитите и когато първите 2 политически сили не успеят да съставят правителство, право на президента е да реши на кого ще връчи третия мандат. Но нека да е ясно, че преди да стигнем до последния трети мандат, има първи 2 мандата, където са в случая големите политически сили. И когато те, както е в случая, не искат да съставят правителство, третият мандат е обречен." Това заяви президентът Румен Радев пред "Дарик Радио".

"Вече няколко пъти се аргументирах защо връчих мандата на БСП. Тук имаше наистина големи вълнения в обществото. Защо не "Демократична България"? Разбира се, че ДБ има своите шансове, поне имаше и така беше привидно. Но вие знаете, че последните години г-н Христо Иванов говореше непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени в карантина за дълги години. Вдигаше се лозунгът "Никога ГЕРБ". Когато ГЕРБ изпревариха с активност предложението към ДБ да се състави правителство, в случая ръководството на ДБ по-скоро запази мълчание, не каза "не". Имаше колебливост", каза Радев.

"Трябва да е ясно в каква политическа конфигурация е бил даван този мандат. Виждаме, че те не си приличат една с друга. Можем да кажем, че за последната година, особено в последните месеци, има промяна в поведението на БСП. Убеден съм, че там беше последният най-голям шанс", допълни Радев.

"Ние не можем да обещаем нулева миграция", каза президентът.

"Отлагането на датата за присъединяването към Шенген не е плесница за България и Румъния. Това беше плесница срещу ясно определените европейски правила, принципи и критерии за приемане в Шенгенското пространство. България и Румъния са изпълнили всички технически критерии за влизане в това Шенгенско пространство и аз няколко пъти, извън дневния ред на Европейски съвет, агресивно взимах думата и настоявах страните, които се колебаят да изложат ясно на масата какви са техните критерии. В края на краищата – какво още трябва да се направи и как да се регламентира, защото го няма регламентирано. То е извън обхвата на критериите за приемане в Шенгенското пространство. И на тези съвети настава конфузия. И точно поради тази настойчивост, страните, които се колебаят да представят ясни аргументи и на базата на какви европейски документи те ги поставят на масата, това нямаше как да се случи", посочи Радев.

По думите му това е причината поддръжниците за присъединяване на България и Румъния към Шенген да се увеличават непрекъснато, а колебаещите се да намаляват.

"Имаме отношения с две страни – Австрия и Нидерландия. Обществото там трябва да бъде убедено, че България и Румъния охраняват надеждно външните граници на ЕС", посочи Радев.

Той заяви, че опазването на границите трябва да бъде ангажимент на целия ЕС, а не България да се справя сама. Няколко проверки през последните месеци доказаха, че България е достатъчно отговорна и надеждна при охраняването на границите и при опазване на информацията, каза още Радев.

Президентът заяви, че заради неуспеха за съставяне на правителство, трябва да бъде разпуснат парламентът, а има много важни закони, които трябва да бъдат приети. Никой явно не иска да управлява по време на тежки кризи, за да не губи доверие, за да не губи електорат и се оставя всичко в ръцете на служебното правителство и разбира се – на президента, който трябва да носи отговорност за всичко, коментира Радев.

"Губим от факта, че няма да има парламент, отново. А ни очакват важни закони, които така и не успя да приеме този парламент, които са важни за интеграцията ни в Европа, за Шенген. Наистина ни дели един закон и ще бъде жалко, ако това не стане факт", коментира държавният глава.

"Жалко за всички тези усилия на служебното правителство, мои лични включително. Ние за първи път от 11 години да получим признание от всички европейски институции, от нашите европейски партньори, с вече определена ясна дата – целта е октомври тази година. Остава съвсем малко да се свърши. Аз вярвам, че в рамките на следващите месеци ще бъдат извървени тези стъпки", добави още президентът.

"Няма модел Радев, има Конституция. Там много ясно е записано, че когато партиите не могат да съставят правителство, президентът е длъжен да назначи такова", коментира президентът.

"Партиите, в стремежа си да избегнат отговорност да управляват по време на криза, се крият зад служебното правителство", заяви Радев.

"Следващият служебен премиер ще бъде старият служебен премиер, който се казва Гълъб Донев. Нито за секунда не съм допуснал други варианти", допълни президентът.