Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мафиотската Banda della Magliana изнудва Светия престол с нея, за да си върне парите от фалиралата Banco Ambrosiano! Любовница на боса Педис лично предала “дрогираното” момиче на духовник с черен мерцедес

14 години безследно изчезналата е крита в хостел в Лондон, издръжката била 483 млн. лири. Когато починала, я върнали в Рим да я погребат, разкрива документ

След година протакане разкопаното ватиканско гробище, за което имаше сигнал до адвоката на семейството, съмнително се оказа празно

Споделя пред приятелка, че свещеник, близък до папа Йоан Павел II, я “притеснява”

Адресът е 174-176 Clapham road, Лондон. На мястото има хостел за млади жени от католическата общност. По документи е пряко свързан с Ватикана, тъй като е управляван от отците Скалабрини.

Между 1983 – 1997 г., за срок от 14 години там, както и в ръководения от монахини “Институт на св. Марчелина” в Хампстед живее девойка, за чийто престой една от най-силните църковни институции в света е “благосклонна” да преведе 483 млн. италиански лири (300 хил. долара днешни пари – бел.р.).

Разходите са за храна, медицински услуги, сред които гинеколог, такси за обучение и дори пътувания до Англия (на неин или нейни посетители, без да са посочени имената им – бел.р.). Тази информация фигурира в документ, който става публично достояние благодарение на италианския разследващ журналист Емилиано Фитипалди.

Той се сдобива от анонимен информатор от Светия престол със списъка, в който срещу всяка “нужда” фигурира определена сума. Това му коства дълга съдебна битка, известна като Vatileaks 2, тъй като църковната институция се бори със зъби и нокти срещу публикуването на мистериозния отчет. Нещо повече - от документа се заключава, че същото момиче най-вероятно е починало в Лондон на 29-годишна възраст. Причината за смъртта му и попадането в хостела остават неясни.

Бомбата - заглавието на “студения архив” от пет страници - е: “Обобщение на разходите, направени от Ватикана за дейностите, свързани с гражданката Емануела Орланди”. Предполагаемият автор е кардинал на име Лоренцо Антонети, който почина през 2013 г. Сметката с детайлизирания отчет е адресирана до двама архиепископи, сега кардинали, които категорично се разграничиха от случая.

Но този документ, категорично свързан с Ватикана, е единствената достоверна следа към безследно изчезналата през 1983 г. Емануела, което я превръща в най-мръсната тайна на католическото задкусилие.

До момента никой не може да каже какво точно се е случило с нея, тъй като труп липсва. Преди дни обаче Римокатолическата църква обяви, че започва ново разследване по едно от най-загадъчните “изпарявания”. И това - въпреки факта, че всички пътища водят точно към нея.

Документът с разходите, предвидени за Орланди, дори говори, че не един, а няколко души са били наясно с похищението и съдбата й, но са мълчали.

“Тя е в рая”, повтаря два пъти папа Франциск, докато прегръща брат й Пиетро по време на специално посещение при семейството.

“Откъде знае, че е мъртва?”, пита се мъжът, изумен от сигурния му тон на гласа.

Защо той и другите крият истината?

Най-актуалната теория е, че Емануела е станала жертва на сексуално посегателство от страна на много близък до папа Йоан Павел II свещеник. Това стана ясно съвсем наскоро от нейна приятелка, която проговори за първи път в документален филм на Netflix за ватиканското момиче. Близката й си спомни, че малко преди да изчезне, Ема й споделила за духовно лице, което я “притеснява”. Не споменала името му. Без конкретен отговор остава и версията, че Орланди е станала невинна жертва на тъмната връзка между Светия престол и мафията. Тази бомба пък хвърли Сабрина Минарди, бившата любовница на Енрико де Педис - ръководител на Banda della Magliana и най-силният престъпен бос в Рим по онова време. Когатo Емануела изчезва, се предполага, че Де Педис е част от масонската ложа P2, както и от финансовите кръгове на Ватикана.

Минарди дори описва как в нощта на отвличането тя и половинката й били на езеро близо до Рим, когато неговият шофьор се появил в кола с млада девойка. Тя отговаряла на описанието на Емануела и седяла на задната седалка. По-късно Енрико наредил на любимата си да придружи мълчаливото момиче до морския курорт на около час път с кола от Рим – Торваяника. Там родителите на Минарди имали къща, но в нея не живеел никой. Когато пристигнали, във вилата вече ги чакала жена, представяща се като “Аделаида”. Тя затворила Емануела в една от спалните и я упоила, за да мълчи. “Чувах я как стене, тя стенеше много”, спомня си Сабрина.

По това време вече се разиграва още един възможен сценарий за съдбата на Орланди. Семейството й получава обаждане от мъж, който пуска запис с гласа на дъщеря им, за да докаже, че я държи като заложник. „Следващата година трябва да бъда трета година в гимназията“, се чува от слушалката.

Следва ултиматумът - ще бъде убита, ако властите не освободят турския терорист Мехмет Али Агджа, който простреля папа Йоан Павел II две години преди момичето да се “изпари” (сряда, 13 май 1981 г., на площад “Св. Петър” във Ватикана – бел.р.).

Междувременно пък мафиотската организация Banda della Magliana тайно преговаря с Ватикана. Искат връщането на милиарди лири, които са изпрали чрез спонсорираната от Светия престол Banco Ambrosiano - една от най-големите частни банки в Италия. Според документи Църквата взема назаем близо половин милиард лири за финансирането на процъфтяващо антикомунистическо профсъюзно движение в родната Полша на Йоан Павел II. През 1982 г. обаче банката неочаквано фалира, а подземният свят желае да си върне парите обратно. Престолът отказва. Шефът на Magliana - Де Педис, решава да ги изнудва, като отвлече Орланди – момиче, родено в сърцето на Ватикана, чийто баща работи за църквата. Същата година е белязана и от загадъчната смърт на Роберто Калви, известен още като Божия банкер, който е генерален мениджър на Banco Ambrosiano. Той напуска Италия тайно на 11 юни 1982 г., оставяйки банката в дългове за над 1 млрд. долара. Седем дни по-късно тялото му е открито под моста “Черните монаси” в Лондон. Трупът му е провесен на въже, наполовина потопен в Темза, а джобовете на сакото му са пълни с парчета тухли.

На логичния въпрос защо мафията не е похитила свещеник или дори кардинал, а невинната Емануела, отговорът е следният – тя може да разкаже за сексуално насилие и да взриви всичко във време, в което посегателствата в църковната общност се пазят в тайна, за да не уронят авторитета й. Така институцията е поставена на колене. “Всичко е заради властта, Сабри, не разбираш ли?”, обяснява мафиотът Де Педис пред гаджето си причината за похищението. Според любовницата на престъпника след 10 дни във вилата в Торваяника Емануела е била преместена в мазе на голяма къща в предградията на Рим. Там също я дрогирали. 2 месеца по-късно Де Педис казва на Минарди да закара момичето до бензиностанция, собственост на Ватикана. Тя изпълнява нареждането. На мястото вече е паркирал черен мерцедес с ватикански номера, от който излиза свещеник. Качва съвсем спокойно Емануела в колата си и потегля в неизвестна посока.

“Бях предаден от онези, на които служех”, казва на смъртния си одър през 2004 г. баща Ерколе, сякаш знаейки, че в случая с дъщеря му пръст имат хора от ватиканската църква, където той работи.

По думите на Минарди, след като духовникът прибира в автомобила си Емануела, тя повече никога не чува нищо за нея. Версията, че мафията в лицето на Де Педис похитява момичето, беше подплатена с доказателства миналата година, когато изтекоха показания, дадени през 2008 г. от бивш мафиот на име Салваторе Сарнатаро. Той разказва, че собственият му син Марко - член на Banda della Magliana, бил ангажиран с проследяването и отвличането на Орланди по заповед на Де Педис. Според Сарнатаро по същото това време босът членувал в “Опус Деи”, ултрарелигиозната католическа организация. Въпреки тези доказателства отново не може да се каже с категоричност кой е отговорен за случая “Орланди”. Сигурно е само едно – момичето никога не е било върнато. Ако приемем, че любовницата на Де Педис казва истината, то възможно ли е, след като Емануела е предадена на свещеника, в чиято кола се качва, по-късно да е “скрита” в девическия хостел в Лондон?

Точно за такъв сценарий говори тайният документ “Обобщение на разходите…”. Италианският журналист Емилиано Фитипалди отправя официално запитване към хостела за католически момичета. Оттам заявяват, че са направили проверка и при тях никога не е живяла девойка с подобно име. Според Фитипалди тя е била регистрирана с фалшива самоличност.

Най-шокиращото в списъка, с който се сдобива репортерът, са последните графи от 1997 г. – “Прехвърлянето в града държава Ватикана” и “Последните процедури”. Предположенията са, че тогава Орланди умира, а тялото й е било транспортирано към родината, за да бъде погребано. Според психолози тя не е направила опит да се свърже с близките си, въпреки че е живяла 14 г., защото е манипулирана от Светия престол. Заплашвали са я, че ако разкаже за сексуалното насилие над нея от висш свещеник, това би сринало католическата общност, а семейството й ще бъде изхвърлено от страната.

Лъч светлина за близките й се появи през 2019 г., когато адвокатът на фамилия Орланди получи анонимен сигнал, в който се твърди, че дъщеря им е погребана в крипта в едно от двете гробища на територията на Ватикана. Една година по-късно църковната общност се съгласи да я отвори, но тя се оказа празна. В нея съмнително липсваха дори останките на две германски принцеси от XIX век, които по принцип трябвало да бъдат там. Според роднините на Емануела 365 дни, в които църквата бави разрешението, са били напълно достатъчни, за да може костите й да бъдат преместени на друго място.

Ще бъде ли разплетена най-сетне една от най-големите загадки на Ватикана – изчезването на Орланди?

39 години и близо 7 месеца по-късно случаят отново се завъртя като вихрушка, за да намери своя отгoвор. Някой все пак знае истината – свещеник, при когото е ходила на изповед, преподавател от музикалното й училище, член на мафията, медицинско лице в хостела в Лондон.

Повечето свързани с мистериозното “изпаряване” вече не са сред живите. Но семейството й е сигурно в едно – тайната е прекалено голяма, за да умрат всички заедно с нея. И някой ден тя ще излезе наяве.