Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папа Йоан Павел II беше ранен от Агджа на 13 май 1981 г. СНИМКИ: Уикипедия
Папа Йоан Павел II беше ранен от Агджа на 13 май 1981 г. СНИМКИ: Уикипедия

Атентаторът на папата твърди, че българската следа била пълна измислица

„Папа Йоан Павел II вярваше дълбоко в Третата тайна на Фатима и вярваше в мисията, отредена му от Бог, или с други думи - конвертирането на Русия. След атентата Войтила лично искаше аз да обвиня българските тайни служби, и следователно КГБ. Наградата за моето сътрудничество, което ми предложиха и за което аз претендирах, беше освобождаването ми до две години. Можех обаче да бъда освободен единствено, ако президентът Сандро Пертини ме помилваше и точно по тази причина Емануела Орланди и Мирела Грегори бяха отвлечени (момичетата, които изчезват безследно през 1983 г. – бел.а.)

Това пише турчинът Мехмет Али Агджа, aтентаторът на папа Йоан Павел II, в писмо до Пиетро Орланди, брат на 15-годишната по онова време Емануела, дъщеря на ватикански служител. „Пертини обаче не беше човек, с когото да правиш каквото искаш, затова отвличанията на Орланди и Грегори бяха решени от правителството на Ватикана и изпълнени от хора на ватиканските тайни служби, близки до папата. Публичните преговори бяха една добре оркестрирана инсценировка от високопоставени прелати, опериращи във вътрешността на ватиканските служби”.

Братът на Емануела –Пиетро Орланди, потвърждава пред в.”Кориере дела сера”, че наистина е получил въпросното писмо от Агджа, за което съобщават италианските медии. Те обаче се питат до колко може да се вярва на поредната нова версия на турчина. Писмото му идва в момент, когато аферата около безследното изчезване на Емануела Орланди е отново актуална заради документалната серия за случая, излязла неотдавна по платформата “Нетфликс”.

„Емануела Орланди беше изцяло ватикански случай и тя беше поета още от началото от няколко монахини, разбра значението на ролята си и я прие спокойно. За нея знам най-вече от един испански свещеник, който ме посети в Италия и тук, в Истанбул. Това е един религиозен човек, воден единствено от автентична вяра, който познава мистериите на света и който не лъже”, пише още Агджа до Пиетро Орланди.

Според „Кориере дела сера” 64-годишният атентатор на папата днес живее в Истанбул заедно с италианската си съпруга Елена Роси, на 55 г., която е от град Равена и има две висши образования. Агджа се оженил за нея през 2015 г. Днес той е свободен човек и няма присъди за изтърпяване.

Пиетро Орланди казва пред „Кориере дела сера”, че смята писмото на Агджа за достоверно само в една част от съдържанието му и че „си заслужава по-нататъшна проверка”. Братът на Емануела още през 2010 г. се срещна тайно с Агджа в Истанбул.

В писмото си турчинът се връща към историята на атентата на 13 май 1981 г. на площад”Свети Петър”. „Атентатът нямаше поръчител. Никой не е искал от мен да убия папата и никой не ми е плащал да го направя. На площад „Свети Петър” бях сам и изстрелях два куршума. Моята мотивация за това от онова време е ясно изложена в писмо, която написах през 1979 г. по случай визитата на папа Войтила в Турция”, пише турчинът.

Става въпрос за писмо, което Агджа праща на 27 ноември 1979 г., или 2 години преди атентата, на турския вестник „Милиет”. В него той заплашва, че ще нанесе удар по Йоан Павел II, ако „главата на кръстоносците направи визита в Турция”. С други думи, Агджа твърди, че „българската следа в атентата е пълна измислица... изцяло изработена от ватиканските тайни служби и от СИСДЕ (италианското разузнаване – бел.а.), с благословията на ЦРУ на Роналд Рейгън, най-големият съюзник на папа Войтила”.

Плакат с изчезналата Емануела Орланди през 1983 г.
Плакат с изчезналата Емануела Орланди през 1983 г.
Агджа по време на процеса в Рим срещу него
Агджа по време на процеса в Рим срещу него