Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Санторели и митрополит Николай при откриването на параклиса “Свети Архангел Михаил”
Санторели и митрополит Николай при откриването на параклиса “Свети Архангел Михаил”
  • Двете момчета загинаха преди 11 г. в размириците срещу своеволията на фамилията на Цар Киро
  • Искам вярата да прави хората по-добри, казва Микеле Санторели, който от 30 г. развива бизнес у нас
  • За усилията му митрополит Николай го награди с орден “Свети апостол Ерм”

Хората могат да станат по-добри, да се обичат и уважават, като се уповават на християнската вяра и спазват нейното учение за морала и любовта.

Това смята италианецът Микеле Санторели, който живее у нас вече 30 г. и заедно с братята си Роберто и Джовани развива успешен бизнес в пловдивското село Катуница.

Той вдигна параклис в размирното село, купи престол за черквата “Св. Атанасий” в Асеновград и се погрижи разрухата да не превземе храма в село Моминско.

Инициативата на Санторели да построи православен параклис “Свети Архангел Михаил” в Катуница в памет на Ангел Петров и Павел Толев отекна в цялата страна. Двете момчета - на 17 и на 19 г., загинаха преди 11 години в бунтовете, избухнали срещу своеволията на фамилията на покойния вече Кирил Рашков - Цар Киро.

“За кратко време параклисът се превърна в място за поклонение в памет на двете момчета. Всеки ден идват хора, които палят свещи и се молят за душите им. Радостен съм, че

идват млади хора не само от Катуница, а и от съседните села,

от Садово, Асеновград и дори от Пловдив”, каза отец Димитър, който се грижи за храма.

“Моята цел е с построяването на параклиса, освен да почетем паметта на Ангел и Павел, и да обединим народа. Да доближим хората до християнската вяра, която учи всички ни на добродетели.

Няма какво да крием - много млади хора се отдалечиха от църквата. Надявам се този параклис да помогне да ги приобщим”, каза пред “24 часа”

Санторели още преди откриването през ноември м.г.

Той много добре познавал двете загинали момчета, бил приятел с тях.

“Преди 11 години силите на злото отнеха живота на две млади момчета, на двама ангели. Мъката за техните родители, за тези, които ги познаваха, е голяма и никога няма да затихне. Когато идваме в този храм, ще си спомняме за тях”, каза митрополит Николай.

Той благодари на Микеле Санторели, че е издигнал православен параклис.

“Храм се гради най-вече с голямо сърце, 

а вие, г-н Санторели, показахте, че го имате. Благодаря ви, че преди време спасихте от разрушаване и старата черква “Свети Атанасий Велики” в село Моминско”, каза още владиката при откриването и награди италианския бизнесмен с ордена “Свети апостол Ерм” за дарителската му дейност и приобщаването на хората към християнската църква.  

Микеле по време на изграждането на параклиса в Катуница
Микеле по време на изграждането на параклиса в Катуница

“Благодаря на г-н Санторели за това, което направи. Той е много благороден човек и съпричастен на нашата мъка”, заяви Атанас Петров, бащата на Ангел Петров.

Хората коментираха, че италианецът е пример за всички бизнесмени.

Санторели участва активно и в обновлението на православния храм “Свети Атанасий” в Асеновград, като закупи престола за него. Това е масата, която заема най-важното място в църквата и под нея се слагат частици от мощите на светец, за да се извършват богослужения.

“Специална благодарност на бизнесмените Микеле Санторели и Георги и Вакрил Запрянови, които ни помогнаха много за обновление на храма. Такива хора заслужават поздравления за дейността си в тези трудни времена”, каза отец Стилиян, който отговаря за храма.

В сряда - на храмовия празник, митрополит Николай ще отслужи там литургия от 9 ч, ще се раздаде курбан за здраве.

“С г-н Санторели сме приятели от години, той ни помага много”, заяви отец Стилиян, който се е заел да обнови поверената му църква, която е построена през 1838 г. Труди се денонощно, разчита на помощта на доброволци, както и на христолюбиви бизнесмени от града и региона.  

Отец Стилиян пред храма “Свети Атанасий” в Асеновград
Отец Стилиян пред храма “Свети Атанасий” в Асеновград

На практика ремонтите са започнали през април миналата година. Сменени са дограмата и вратите, доставени са нов олтар и иконостас, започна цялостно обновяване на вътрешността на църквата, както и на нейния двор.

Отец Стилиян е доволен, че

много миряни помагат с труд доброволно,

обикновено след работа. Към храма вече действа и училище, в което повече от 40 деца се обучават на християнска религия и благонравие.

“Много съм щастлив, че все повече хора от всички възрасти проявяват по-голям интерес към църквата и се стремят да спазват християнските добродетели и морал. Вече няколко години организираме посещения на жители от Асеновград и селото около него до Атон и интересът нараства”, коментира отец Стилиян.

Микеле Санторели пък не скри, че

останал изумен от иконите във възрожденски стил

в църквата.

“Поставили сме си задача да ги възстановим в първоначалния им вид. За целта търсим реставратори, които могат да се справят с тази тежка и отговорна задача”, коментира италианският бизнесмен.

Отец Стилиян му е много благодарен за помощта, която оказва.

“Аз отговарям и за църквата в село Моминско, тя беше в трагично състояние. С помощта на г-н Санторели успяхме да я възстановим и сега е напълно обновена. Посещават я не само местните жители, а и хора от съседните села”, добави отец Стилиян.