Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На Мария Луиза, която говори с Бог на български...

Днес, когато сестрата на цар Симеон II изпълва 90 години, след благодарствения молебен в катедралата "Св. Ал. Невски", пловдивският митрополит Николай, който води службата заедно с още шестима митрополити и шестима епископи, припомни в словото си един малък, но важен момент.

Когато сестрата на цар Борис III - княгиня Евдокия, умира в изгнание, тя завещава на племенницата си своя личен молитвеник, на чиято първа страница е написала: "На Мария Луиза, която говори с Бога на български."

Самата Мария Луиза също е принудена да живее в изгнание, но никога не забравя примера на леля си - която въпреки всички причинени й злини, запазва до самия край ненакърнена любовта си към България.

Затова владиката днес се обърна към 90-годишната княгиня с думите: "Живяла в чуждоезична среда, Вие сте говорила с Бога на български език! Това е не просто красиво, в тези жестове се крие истинското достойнство на хората от царствен род. Които дори в изгнание, далеч от Родината, почувстват ли нужда да се обърнат към Бога, се обръщат към него само и единствено на родния си език. Защото Бог е пожелал тяхната лична съдба да бъде вплетена в съдбата на Родината им, в което всъщност е Божествения смисъл на историята."

На многая лета, Ваше Царско Височество!

*От фейсбук