Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди векове астрономическите открития на гръцкия учен са изтрити от древен пергамент, но модерните технологии ги разкриха за света

Древните египтяни не пропускали по време на религиозни ритуали и празници да благодарят на боговете, че са направили Земята плоска. Така била по-лесна за превземане и обработване. На всичкото отгоре поданиците на фараона били настанени в най-плодородната й част – долината на река Нил. Когато реколтите били богати, всички живеели добре. А когато сушата и епидемиите тормозели хората, жреците извършвали жертвоприношения, за да омилостивят небесния гняв. Живеело се простичко, но кратко.

Минали години и други хора по света решили, че е време да нагазят във водата със своите примитивни кораби. На тях моделът на плоския свят не им вършел работа. Първо, не ставал за ориентиране в морската шир и второ, кой би тръгнал да плава, ако на финала го очаква пропадане в безкрайната бездна. Намерил се обаче един мъдър грък, който предположил, че планетата ни е кръгла, че звездите не са просто светлинки, закачени на нощното небе от скучаещ бог, и че някои природни бедствия могат да бъдат предсказвани.

Много малко се знае за Хипарх Никейски, живял и облагородявал човешкия род между 190 и 120 г. пр.н.е., но тези дни научната общност получи добър повод отново да обърне поглед към житието и битието на древногръцкия астроном. Авторите на сериозно историческо разследване, подпомогнато от най-съвременна техника, публикуваха сензационното твърдение, че са открили звездната карта на Хипарх или поне части от нея. Древният труд се смяташе за безвъзвратно изгубен, някои изследователи дори се осмеляваха да предположат, че той никога не е съществувал.

Целия материал четете в "Космос"