Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Василев
Васил Василев

Морфов се гласи да гастролира с графитите и в сгради като президентство, Министерски съвет, Народното събрание, очаква във фейсбук директорът Васил Василев

Предполагам, че ще ме уволни дисциплинарно, отговаря му задочно режисьорът

Има или няма отново надраскани врати в Народния театър?

“Официален офис на ДПС” и “Приемна на ДПС” - това били новите надписи върху кабинета на Васил Василев, шефа на Народния театър, и на пиара там Велислава Кръстева. Поне така твърди режисьорът Александър Морфов с публично признание, че пак той е извършителят.

Александър Морфов
Александър Морфов

Няма такива надписи, никой не ги е виждал,

казват неофициално от екипа на Народния театър. “В понеделник сутринта минах оттам и по вратите нямаше нищо”, потвърди и служителка пред “24 часа”.

Така вече втори ден отговорът на този въпрос е почти мистерия и се крепи на дума срещу дума - няма официално мнение, нито снимки или други веществени доказателства. В театъра се питат кой има интерес този скандал да не спира и дали под него не са скрити всъщност други проблеми.

Какво се случва?

В понеделник, 9 януари, един-единствен сайт - “Медиапул”, съобщава за нови драсканици по вратите, появили се в събота, но май изтрити през почивните дни. Според неназовани свидетели отново е писал Морфов.

На 10 януари режисьорът дава интервю в сайта “Площад “Славейков”, в което категорично заявява, че е той. Пак там нарича директора на Народния театър “нищожество”.

За новото му амплоа (на Александър Морфов - б.р.) разбрах, че се гласи да гастролира с графитите и в други представителни сгради, като президентството, Министерския съвет, Народното събрания. Явно това е нова фаза в личностното му развитие, отговаря задочно и иронично часове по-късно Василев във фейсбук.

Скандалът между двамата, който се пренесе върху актьорите и самия Народен театър, всъщност е от ноември. Тогава кабинетът на Велислава Кръстева осъмна надраскан и с изкъртена табела.

Велислава Кръстева
Велислава Кръстева
Полиция влезе за проверка в сградата, а малко по-късно самият Морфов призна, че той е извършителят.

Днес той твърди, че съпругата му Рени Врангова също е викана в полицията и подозира, че е с цел сплашване. За да ме сплаши, да ми каже: “Семейството ти сега също е под прицел”, обяснява Морфов в интервюто си.

Не желая да коментирам обществените изяви на Морфов. Това е част от някакъв негов

нагон да привлича интерес върху себе си

Давах си сметка за неговата екстравагантност, когато го назначих, но определящи бяха творческите му качества, пише Василев във фейсбук и обяснява, че за него е важно как Морфов изпълнява задълженията си на главен режисьор.

Същевременно Морфов намесва и политиката в скандала, като в интервюто нарича театъра дъщерна фабрика на сараите на Доган и Борисов. Впрочем политическите фигури отдавна се намесиха в театралната криза. Първо служебният министър на културата Велислав Минеков разпореди проверка, която очевидно още не е приключила, тъй като резултати не са обявявани. А ден преди Нова година - на 30 декември, президентът Румен Радев се срещна с група актьори, обявили се сред поддръжниците на Василев. По думите им ги успокоил, че Минеков няма да е министър, ако продължава да ги обижда. Според артистите министърът създавал разцепление между тях, вместо да ги обединява.

Така или иначе, след изречените в интервюто думи Морфов смята, че вероятно ще бъде дисциплинарно уволнен още утре, но оставка нямало да подаде.

Заявявам категорично, че никоя политическа сила и никоя овластена персона не е в състояние да ми оказва въздействие за кадровата политика. Нито ДПС може да назначи някого в Народния театър “Иван Вазов”, докато съм директор, нито ще уволня някого по прищевките на Морфов. Ще уволня всеки, който не изпълнява задълженията си по трудовите договори, казва Василев.

Все така през фейсбук отговаря и на думите на Морфов как първата му стъпка била да купи артистите. Тези “високи” заплати в Народният театър “Иван Вазов” се изработват с много труд и талант, а не по стари заслуги и няма да допусна никой да живее на гърба на колегите, които репетират и са на сцена ежедневно.

Морфов трябва да е наясно, че с него няма да водя никаква полемика и да дискутирам никакви теми извън рамките на служебната ни взаимовръзка. Нито Народния театър “Иван Вазов” е арена за партийни изяви, нито той може да е съдържателен политически събеседник, завършва поста си Васил Василев.