Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин приема Бенямин Нетаняху в Кремъл.
Владимир Путин приема Бенямин Нетаняху в Кремъл.

Москва иска Тел Авив да възстанови собствеността на Русия върху три църкви в Йерусалим и заплашва с съд

Искането на Русия за възстановяване на собствеността й върху три църкви в Йерусалим e повод за разгорещен спор между Москва и Тел Авив и е на път да се превърне в сериозен проблем за руско-израелските отношения. Очаква се дори това да втвърди израелската позиция относно руската агресия в Украйна, както и военното сътрудничество на Москва с Иран. В редица изказвания израелски властите изразяват опасенията си от сериозни последици ако Москва прехвърли „църковното досие“ на съдебната власт.

Израелските медии съобщават, че в средата на декември Москва е изпратила писмо до Израел, с което предупреждава, че не одобрява мълчанието на страната относно руското искане за разрешаване на имотния спор за собствеността на църквата "Александър Невски" в Йерусалим. Руската държава смята, че отказът на Израел да отговори "създава напрежение в отношенията между двете страни". Очакванията на Москва са, че новото правителство начело с Нетаняху ще изпълни даденото на Путин обещание в тази насока. Междувременно Кремъл изненада Тел Авив с ново искане за възстановяване на собственост върху три исторически църкви, които се намират на Елеонската планина в окупирания Източен Йерусалим. Както информира в. Йедиот Ахронот, за това настоявал бившият руски премиер Сергей Степашин, който понастоящем е шеф на Имперското православно палестинско общество и отговаря за възстановяването на руските активи в Израел. Вестникът твърди, че се очаква руски представители да заведат дело в израелски съд за възстановяване на собствеността върху манастира "Мария Магдалена", манастира "Възнесение Господне" и „Църквата на народа на Галилея“. Последната се използва като лятна резиденция на гръцкия православен патриарх, докато църквата на манастира „Мария Магдалена“ е приютила тленните останки на принцеса Елисавета Фьодоровна, разстреляна от болшевишките власти през 1918 г., както и на принцеса Алиса Батенбергска - внучка на британската кралица Виктория, кралица на Англия, която е баба на британския крал Чарлз III.

От своя страна в. „Индипендънт Арабия“ уточнява, че според негов информиран източник, искът не е отправен по официален път от Кремъл, а от представителя на Имперското православно палестинско общество. Според същия, искът идва след след като Израел започва да реорганизира района, изисквайки от всеки собственик на имот или земя да докаже регистрацията си в съответните служби.

Алекс Танцер, който е активен в социалните мрежи и се занимава с руските евреи, живеещи в Израел, твърди, че новите претенции на Москва са свързани с вътрешнополитическата пропаганда на Путин на фона на намаляващата му популярност поради войната.

Вестникът посочва, че "преобладаващото мислене в Русия е, че Нетаняху е слаб и че е дошло времето да бъде оказан натиск да спази обещанията си".

Като се има предвид, че тези свети места принадлежат на целия християнски свят и кралят на Англия има особена чувствителност към мястото, Израел може да прибегне до отказ на исканията на Русия, особено в контекста на ескалиращия конфликт в Украйна.

Представителят на Императорското православно събрание е подал искане чрез адвоката на асоциацията в страната, което предизвика вътрешна руска дискусия. Официалните руски власти смятат, че моментът за повдигане на въпроса с Израел е неподходящ, особено в светлината на украинската война и загрижеността на Израел от безпилотните самолети, които Иран предоставя на Русия в нейната война и решението на Москва да въоръжава Техеран с руско оръжие.

Кой притежава ключовете?

Подписаното от премиера Нетаняху през 2020 г. решение за връщането ключовете от църквата "Александър Невски" на Русия не е изпълнено след отказа на Бялата църква (неин официален център в Германия и Америка) да бъде върната на Русия. Въпросът бе замразен след идването на власт на правителството на Лабид и руската агресия срещу Украйна. В светлината на тези спорове, независимо дали спрямо Израел или Бяла църква, Русия полага усилия да попречи този въпрос да стигне до съдебната власт, въпреки това, което каза бившият руски премиер Сергей Степашин, който отговаря за руската страна в делото за възстановяване на руско имущество в Израел. Той заяви, че възнамерява да заведе дело в съда за възстановяване на собственост върху църквите „Мария Магдалена“, „Възнесение на небето“ и „Фери на Галилея“, който се използва като лятна резиденция на гръцкия православен патриарх. Тези църкви се намират на Елеонската планина и са включени в искането на представителя на Православното императорско общество за възстановяване на собствеността им.

Позицията на руските власти, които смятат, че моментът на претенциите на Императорското общество за собственост върху църквите идва в неподходящ момент с оглед на загрижеността на израелските правителствените среди от засилилите се руско-ирански военни връзки и сътрудничество. Израелските лидери смятат, че тези отношения вече се доближават до военен съюз, който би увеличил заплахите срещу националната сигурност на Израел. От една страна Русия още от епохата на Съветския съюз има принос за развитието на иранската ядрена програма, а от друга – понастоящем Москва предоставя на Иран свое оръжие. Според Тел Авив се оформя ос на злото, която е насочена срещу сигурността и съществуването на еврейската държава.

Информирани израелски източници съобщават , че Русия и Иран са на път да подпишат споразумение през следващите дни за продажба на стотици произведени в Иран дронове-камикадзе. Те твърдят, че получената разузнавателна информация потвърждава, че сделката ще включва трансфера на няколкостотин дронове на стойност стотици милиони евро, които да бъдат платени на Иран в брой. В тази връзка Израел не изключва прилагането на радикални мерки срещу срещу Иран включително и поради опасенията на "Мосад", че дълбокото военно сътрудничество между Русия и Иран ще й попречи да извършва самолетни атаки срещу военните позиции на Иран и Хизбула в Сирия, считани за реална заплаха на сигурността на еврейската държава“. Шефът на тази организация Дейвид барнеа неотдавна направи поредно предупреждение във връзка с консолидирането на отношенията между Русия и Иран, като изтъкна, че по-нататъшното развитие на ядрената програма на Техеран и доставките на модерни ирански оръжия за Русия създават сериозни рискове.

Yedioth Ahronoth твърди, че се очаква израелско-руското напрежение да ескалира още повече, въпреки близките отношения на Путин с Нетаняху. Инвазията на Украйна, формирането на фактически руско-ирански съюз, както и продължаващите израелски въздушни атаки срещу ирански цели в Сирия са основните конфликтни възли в отношенията между Израел и Русия.

?