Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Загиналият парапланерист Тома Стоичков. СНИМКА: Фейсбук Българска Крос Кънтри Лига
Загиналият парапланерист Тома Стоичков. СНИМКА: Фейсбук Българска Крос Кънтри Лига

Загиналият парапланерист при инцидента в Рила вчера е Тома Стоичков от София. Той е излетял с група парапланеристи от Маркуджик. Около 13 ч се блъска в един от прозорците на метеорологичната станция на връх Мусала. В акцията по спасяването му се включиха 10 спасители от ПСС- Боровец. Извикан бе и военният хеликоптер „Кугар“, който успя да евакуира пострадалия мъж и да го транспортира в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, но по пътя Стоичков е издъхнал.

Младият мъж спечели първо място на състезанието през септември в Банско за прелети с парапланер „Банско Оупън“. 

Ето какво написаха във фейсбук групата Българска Крос Кънтри Лига негов приятел:

"Скъпи съмишленици, настъпи новата година и с нея дойде най-тежкият удар за мен и мисля, че за цялото Пара Общество. За съжаление нашият другар и безценен приятел Tома Стоичков е починал, вследствие на тежките травми, които е претърпял днес след инцидент на Мусала.

Оня ден си пиехме една теле ракия по случай празниците и днес вече го няма. Толкова сме крехки, по дяволите!!!

Щастието в този момент го е напуснало и съдбата му вече е в ръцете на Господ, който се надявам да се отнася така добре и почтено с него, както той се отнасяше с нас.

Тома беше момче с голям кураж и голямо сърце. В последно време му се беше отворил голям апетит за летене. Винаги предпазлив и знаейки възможностите си, летеше по подобаващ начин и не веднъж съм споделял облаците с него. Той ми беше като брат. Винаги отваряйки вратите на дома си за мен, участваше редовно на състезания, имаше мерак и на масата...

Каквото и да кажа още за него със сигурност ще пропусна нещо. Просто няма по голяма мъка и скръб за мен в този момент от това, че моето аверче Томи го няма вече...

Потънал съм в мъка и направо не знам къде съм!

Свързах се със сестра му и я помолих, ако има нужда от нас за нещо, че може да разчита на нас за каквото и да е било!

Не знам дали там където отива ще има възможност да прочете това, но:

Томи искам да знаеш, че винаги ще бъдеш част от мен, приятелю... Почивай в мир и нека твоето приключение не свърши дотук! Нека светлината, която излъчваше не спира да грее там, където и да си !!!

Обичам те завинаги!"