Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красен Станчев
Красен Станчев

През 2023 година няма да има фалити на големи фирми като през 2009 година, като единствената компания в риск е "Лукойл", ако Кремъл реши да преустанови доставките на суров петрол за България. Неизбежно е и перазглеждането на параметрите в Плана за възстановяване и устойчивост. А Европа и САЩ категорично ще продължат подкрепата си за Украйна. Това каза в "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria доц. Красен Станчев, основател на ИПИ.

Спадът на производството вероятно ще настъпи второто тримесечие на тази година, но България е една от добре представящите се страни за миналата година. Не се очаква да фалират големи фирми като през 2009 година. Тогава половината от спада се дължеше на фалита на "Кремиковци" и не малка част на неизплатени средства по държавни поръчки. Нищо подобно няма да има през тази година, защото парите за капиталови разходи от бюджета не бяха похарчени и се прехвълят за следващата година. Поддържа се някакво ниво на инвестициите, макар и със средства на данъкоплатците.

Рискът, който все пак съществува, но е извън България, е за "Лукойл", каза доц. Станчев. "Не вярвам, че това ще стане, защото е доста глупаво, но в момента, в който Кремъл реши да спре износа на суров петрол за неприятелски страни", компанията е заплашена от фалит, защото няма да има алтернативен доставчик. Възможно е мислене като през април - "тъй като България е относително важен клиент, първо доставките да бъдат спрени към България".

"Пробемът е, че данъчният отпечатък, фискалният принос на "Лукойл Нефтохим", без данък печалба за последните 10-на години е 1-1,2 млрд. лева, където най-важното е ДДС, а също и осигуровките и акцизите, а донякъде и личния доход на работещите там. Това е голям риск за бюджета".