Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Военен “Кугар” излетя от Крумово, но заради силния вятър бе върнат в авиобазата

4-ма бяха спасени в празничните дни

Турист със счупен крак бе откаран в болница за 10 минути от частен вертолет

Пет дни 20 спасители не празнуват със семействата си, а обхождат тежки терени под връх Вихрен, за да търсят изчезналия на 26 декември Пламен Христов от София.

Намериха 69-годишния мъж с дрон в първия ден на януари. За съжаление, мъртъв. Неочаквано обаче откриха и втори труп без документи за самоличност. На 2 януари се разбра, че е сърбин, дошъл у нас за Нова година.

Тежките спасителни операции в Рила и Пирин в последните дни пак поставиха на риск живота на десетки доброволци. След поредния инцидент отново се питаме защо у нас няма медицински хеликоптери.
Планинските спасители и доброволци от Дупница, Благоевград, Банско намериха други четирима туристи. Живи.

В Пирин турист със счупен крак бе свален с частен вертолет за 10 минути вместо за 10 часа.

Серията от инциденти започна на 26 декември,

когато изчезна Пламен Христов. Пет дни двайсетина спасители обхождаха терени, където за последно е бил. При обстоен преглед на кадрите от дрона на 1 януари забелязали петно, което при увеличаване се оказало тяло под Вихрен, от западната страна в улеите на Влахина долина към Кресна.

10-има от Банско тръгнаха към мястото през върха. Други две групи от Сандански и Разлог се отправиха откъм Влахина долина. След повече от 3 часа тежък преход преживели истински шок, откривайки две тела на 4-5 метра едно от друго.

Освен Пламен Христов там лежал друг възрастен мъж с видими фрактури по ребрата - вероятно е претърпял инцидент.

Вторият загинал е 57-годишен сърбин, който е пристигнал за Нова година

и се е настанил в къща за гости. Вероятно работи в Западна Европа, защото колата му е с чужди номера. На 1 януари е излязъл на поход в Пирин, но и до днес в съседните полицейски управления няма сигнали за изчезнал човек.

Загадка остава как се е озовал на мястото, където дни преди него е починал Пламен Христов.

Има предположения, че го е видял, тръгнал е да му оказва помощ и е паднал в улеите. Възможно е и да са се засекли някъде из планината и да са вървели заедно.

В района, където са намерени двете тела, от снимките с дрон се забелязва и червено яке. То обаче е на доста по-голяма височина и мястото е абсолютно недостъпно. Планинските спасители няма как да достигнат дотам.

Надеждата им бе, ако се включи хеликоптер, от него да огледат мястото, за да се види дали има и трета жертва.

“За съжаление, имаме вече две тела, които трябва да транспортираме. 20 човека са горе на терен, подготвяме още толкова от отрядите в Благоевград, Кюстендил и София, а акцията ще продължи поне 10 часа, а може и повече в един изключително труден, рисков терен.

Рискуваме живота на тези планински спасители,

които безвъзмездно правят това”, коментира директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев, който пристигна в Банско.

Вариант е телата да бъдат оставени в планината, но за спасителната служба той е краен. Акцията ще спре, ако има сериозна опасност за спасителите.

Според Нешев подобна преценка е трудна, въпреки че са починали, спасителите ще опитват до последно да върнат загиналите при близките им.

Мястото, на което са открити телата, е труднодостъпно. По тежък горски път се изминават 20 километра с джип. След това има поне 3 часа и половина ходене до Влахино езеро, а оттам нагоре теренът е див, пресечен, с ужасни условия.

Снежната покривка не е достатъчна, за да се използват моторни шейни,

а там, където има, е замръзнала, изтъняла, пропада, не може да се върви.

В 13,04 ч в понеделник от авиобаза Крумово излетя военен вертолет “Кугар”, за да бъде огледан теренът и да се прецени дали може да се включи в акцията.

В 13,55 ч след направения обход на мястото е взето решение за прекратяване на операцията.

Щастлива развръзка обаче имаше друга акция - на турист със счупен крак в Пирин. Частен хеликоптер се включи на 30 декември следобед. 33-годишният мъж паднал в района на Влахино езеро.

Веднага към мястото се отправило 15 спасители от отрядите в Банско и Разлог. По същото време над града случайно е прелетял хеликоптер. Оказало се, че зам.-кметът Стойчо Баненски и баща му - планинският спасител Методи Баненски, познават собственика на машината - инж. Мариян Боновски.

“Обадих му се и човекът веднага реагира. Хеликоптерът се отправи към мястото, където бе пострадалият турист, и за 5 минути бе качен, а след още 10 хеликоптерът кацна в Банско, откъдето с линейка раненият бе откаран в болница.

Според зам.-кмета Стойчо Баненски акцията със спасения турист е пример как с хеликоптер се спасяват бързо пострадали в планината.  

При акция в Рила доброволци и спасители намериха жив един от 4-мата бедстващи.
При акция в Рила доброволци и спасители намериха жив един от 4-мата бедстващи.

“Баненски са видели хеликоптера ми и се обадиха.

Казах им, че аз пилотирам, и ме помолиха за помощ. Веднага се съгласих

За две минути и половина стигнах до мястото и качихме туриста. След още няколко минути кацнахме в Банско”, разказа инж. Боновски.

Той повече от 10 г. се бори да има спасителни хеликоптери и специална фирма, която да ги обслужва.

“Единственото хубаво нещо, което държавата направи, е да създаде такава фирма, нищо друго. Сега искат тази бъдеща дейност да се прехвърли към правителствения Отряд 28. Ако това стане, поне още 5-10 г. няма да имаме спасителни медицински хеликоптери”, убеден е инж. Боновски (виж карето).

“От години показвам

уред, който се монтира на хеликоптер, има 20 км обсег и може да локализира човек

с точност до 3 метра. Ако държавата имаше такъв, досега човекът щеше да е намерен”, допълни пилотът по повод акцията за загиналия Пламен Христов.

В Рила също успяха през празничните дни да спасят трима. На 29 декември вечерта отрядът от Дупница се отзова на сигнал за пострадал турист при падане от Отовишки връх. Мъжът е бил екипиран адекватно за времето и условията в планината, но се е подхлъзнал, паднал и е получил травми на двата крака.

В акцията, продължила над 8 часа, са участвали 20 души, от които 15 спасители и стажант от отряд в Дупница, 1 от отряд в София, 1 планински водач, парамедик и трима туристи, които били в района и останали да помогнат.

В последните часове на 2022 г. дупнишките доброволци и колегите им от Благоевград, които били 18 души, отново бяха вдигнати на крак заради турист с травма на левия глезен. Инцидентът се е случил на височина 2100 м, на Дългия рид над Рилския манастир.

Акцията продължи 8 часа и спасителите все пак успяха да се приберат при семействата си в полунощ.
В понеделник обаче отново 13 от тях се отправиха на акция в Рила за турист, пропаднал в пропаст, с травми на коляното и глезена.

“Поредна тежка спасителна акция провеждаме три екипа. Мъжът е паднал около връх Калин в посока към хижа “Иван Вазов” на над 2300 м височина. Теренът е изключително тежък. Спускането е доста трудно - през циркуса на Седемте езера, където навсякъде е заледено”, каза Божидар Джокин от Планинската спасителна служба в Дупница.

Търгът за летящи линейки бе спрян, закриват и дружеството за тях

Търгът за закупуването на 6 медицински хеликоптера бе спрян в края на ноември миналата година. Мотивът на здравното министерство бе, че е подадена само една оферта, която надвишава определената цена.

Предложение дошло от компанията Leonardo, което било за 123,364 млн. лв., а максималната цена е определена на 102,59 млн.

Според вече закритата процедура шестте хеликоптери трябваше да бъдат доставени до 30 април 2026 г., като първият трябваше да дойде до 1 декември 2023 г.

Сега ще се изработва нова поръчка, като критериите за нея тепърва ще се уточняват.

Пропадна и вземането на медицински хеликоптер под наем. Прогнозната стойност бе над 1,7 млн. евро. В цената влизаше и техническата поддръжка, обучение на пилоти. Офертите се чакаха до 5 декември, но нито една компания не е проявила интерес към търга.

Поради това поръчката бе спряна, без да се удължава срокът за оферти.

А в последните дни на 2022-а стана ясно, че служебното правителство планира да закрие държавното дружество “България Хели Мед Сървиз”, което бе създадено да отговаря за медицинските хеликоптери.

Грижата за тях се прехвърля към Държавния авиационен оператор за следващите 10 г.

Планински спасители от Дупница в последната акция в Рила за извеждане от пропаст на един от пострадалите туристи  СНИМКА: ПСС-ДУПНИЦА
Планински спасители от Дупница в последната акция в Рила за извеждане от пропаст на един от пострадалите туристи СНИМКА: ПСС-ДУПНИЦА