Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред Би Би Си, че е необходим дългосрочен план за западната подкрепа за Украйна, която се противопоставя на Русия, предаде БТА.

"Трябва да сме подготвени за дълъг период от време, защото, както забелязахте, Русия няма намерение да се откаже от основната си цел - да поеме контрола над Украйна", каза Столтенберг.

Според него успехите на украинската армия не бива да създават измамно усещане за предстояща победа на Киев.

"Украинските войски контраатакуват от месеци, но също така знаем, че Русия е мобилизирала и попълнила редиците на армията, а много от мобилизираните сега преминават обучение. Всичко това подсказва, че те се подготвят за продължаване на войната и за евентуален опит за нова офанзива", заяви генералният секретар на НАТО.

Йенс Столтенберг подчерта, че в сегашната ситуация Украйна има голяма нужда от военна подкрепа от Запада.

"Ако искаме мирен договор да утвърди позицията на Украйна като суверенна, независима и демократична държава в Европа, трябва да й осигурим подкрепа. Включително и военна подкрепа, защото това е единственият начин да убедим Русия да седне на масата за преговори и да признае Украйна като суверенна, независима европейска държава", уверен е Столтенберг.

"Повечето войни завършват с мирни преговори. Това вероятно ще се случи и в тази война. Но знаем, че условията, при които ще бъде сключен мирът за Украйна, зависят изцяло от баланса на силите на бойното поле", заяви генералният секретар на Северноатлантическия пакт.