Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Силвия Цонева разказва за последните дни на съпруга си.
Силвия Цонева разказва за последните дни на съпруга си.
  • 31-годишният Димитър Маринов вероятно е получил масивна белодробна тромбемболия, твърдят от болницата, чакат резултатите от аутопсията
  • Започна вътрешна проверка в МОБАЛ “Стефан Черкезов”

Смъртта на млад мъж, оставил 5-годишно сираче, събра пред болницата във Велико Търново в петък близки и приятели, които настояват за отговори от медиците какво е довело до трагедията.

31-годишният Димитър Маринов издъхнал следобед на 27 декември в реанимацията, а преди това бил в инфекциозното отделение с вирусна пневмония с неизяснен произход. Оттам е изписан с подобрение, обясни медицинският директор д-р Галина Гарева. Семейството и приятелите на Димитър обаче се съмняват, че той е станал жертва на небрежност и неадекватно лечение от страна на медиците.

“На 12 декември влезе в инфекциозното отделение, лекуваха го. На петия ден помоли доктора да се прибере вкъщи за една вечер да се изкъпе и да дойде на следващия ден за инжекции. Прилоша му, започна да повръща, да получава замайване, тикове. Като се върна в отделението, продължи да повръща, но те не обърнаха внимание на тези симптоми и на 7-8-я ден го изписаха. През нощта се влоши, започна да халюцинира Извиках Спешна помощ, приеха го отново, получи и гърчове и се наложи да го приемат в реанимацията. Никога не е имал заболяване - прав, здрав, енергичен”, разказа жена му Силвия Цонева. Тя все още не може да осъзнае случилото се. 

Бащата на Димитър - Петьо Радев, твърди, че по-рано трябвало да извикат национален консултант. Зад него е сестрата на младия мъж - Теодора, с некролога на Димитър. СНИМКИ: АВТОРЪТ
Бащата на Димитър - Петьо Радев, твърди, че по-рано трябвало да извикат национален консултант. Зад него е сестрата на младия мъж - Теодора, с некролога на Димитър. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Димитър работел в център за гуми, имат си детенце, но вместо да се готви за посрещане на Нова година, фамилията стяга погребение. Петьо Радев, баща на починалия, твърди, че семейството е настоявало да бъде повикан национален консултант, но лекарите уверявали, че имат ресурс да се справят въпреки лошите прогнози.

Шефката на Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) д-р Сибила Маринова, която по Коледа не е била на работа, каза, че въпросът ѝ е поставен на 27 декември и веднага са предприети необходимите действия за осигуряване на външен специалист. Същия ден е извикана проф. д-р Галя Ганчева, която е инфекционист от Плевен, но пациентът починал.

“Проф. Ганчева написа, че прогнозата е изключително лоша, но лечението е по алгоритмите. Потвърди, че става дума за вирусен енцефалит и каза, че няма забележки към нас”, съобщи за “24 часа” д-р Сибила Маринова.

“Пациентът е лекуван по всички правила на медицината в тези случаи. Все още нямаме резултати от направената аутопсия, работим с работната диагноза за непосредствена причина за смъртта - масивна белодробна тромбемболия”, заяви д-р Галина Гарева.

“Считаме, че се касае за вирусен енцефалит с неясна етиология, прекарана недиагностицирана ковид инфекция. При постъпването в ОАИЛ състоянието на пациента е било с крайно лоша прогноза, независимо от провежданото лечение, което е в съответствие с действащите терапевтични алгоритми”, обяснява тя.

В МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” е започнала и вътрешна проверка. Иззета е документацията от двете отделения, където е лекуван пациентът. Снемат се обяснения от медиците.

Междувременно прокуратурата във Велико Търново се самосезира и разследва лекарска немарливост. Разследването е възложено на следовател от окръжния следствен отдел в Окръжна прокуратура - Велико Търново. Под ръководството на наблюдаващ прокурор се извършват разпити на свидетели, изисква се медицинска документация във връзка с проведеното лечение. Предстои назначаване на съдебномедицинска експертиза.