Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министерският съвет провежда редовно заседание
Министерският съвет провежда редовно заседание

България не е информирана по официален път за издирването на журналиста от “Белингкат”, каза премиерът

Българската държава, чрез със своите институции, е в постоянен контакт с журналиста Христо Грозев, много преди информацията за неговото издирване от Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема, заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание.

В свое изказване в сряда самият Грозев посочи, че е благодарен на четирите български партии, които се свързали с него, и допълни, че от българското правителство не са направили такъв опит.

"Работим в медийна среда, която не създава услужливо привлекателен образ на служебното правителство. Причината е само една - зачитаме принципите на журналистическата професия, която е призвана да е коректив на всяка власт", каза Донев.

”Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои. Както знаете, след час посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е извикана в МВнР за обяснение по случая", добави Донев.

"Отбелязвам, че България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнатите срещу г-н Христо Грозев обвинения", подчерта той.

"За нас този акт е неприемлив, той представлява посегателство  срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин. Затова правителството чрез МВнР ще изрази официален протест срещу обявяването за издирване на българския гражданин Христо Грозев и ще настоява за пълна информация относно основанията за това решение", каза той
“Добре е също така да не забравяме, че в интерес на сигурността на г-н Грозев е действията за неговата защита от евентуална заплаха, да не се предоставят декларативно в новинарските емисии", предупреди Гълъб Донев.

 Министерският съвет провежда редовно заседание. Служебните министри ще приемат национална карта на дългосрочните нужди от здравни услуги. Предстои кабинетът да одобри и допълнително споразумение между МО на България и МО на Украйна.

МС заседава по допълнително споразумение за оръжието за Украйна

Министерският съвет провежда редовно заседание. Служебните министри ще приемат национална карта на дългосрочните нужди от здравни услуги. Предстои кабинетът да одобри и допълнително споразумение между МО на България и МО на Украйна

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Четвъртък, 29 декември 2022 г.