Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новогодишната нощ ще е сравнително топла.
Новогодишната нощ ще е сравнително топла.
  • Хладно ще е само в местата с мъгли
  • Фронт с ниско атмосферно налягане затопля
  • целите Балкани, температурите надолу след 3 януари

Идеална нощ за посрещане на новата година на площада обещават метеоролозите.

Над страната облачността ще е разкъсана, в много райони до ясно време, а мъгли ще има само в най-ниските части на релефа. Температурите около полунощ ще са от 1-2 градуса в котловините до 7-8 в най-топлите части на страната. В София ще е между 1 и 3 градуса.

Сутринта на 1 януари температурите ще са от -3 до 2 градуса,

съобщи климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

Температурите в празничната нощ не са кой знае колко високи, но все пак Нова година исторически помни и истински сибирски студове - до -20/-25 градуса, коментира той. Най-топлите пък са били до 15-20 градуса.

Новата година ще започне така, както ще завърши старата - с по-топло от обичайното време. След като вместо снежна Коледа имахме празнични дни около Рождество с температури от 18-19 градуса на отделни места в страната, предстои слабо захлаждане. Но

отново с температури над нормалните

за това време на годината.

Като цяло времето на Балканския полуостров се определя от област на високо атмосферно налягане. Във височина се пренасят топли въздушни маси и температурите у нас ще са с 8-10 градуса над средните за тези дати. При такава синоптична обстановка в най-ниските части на низините, по поречието на Дунав и на места в котловините обикновено се образува

мъгла, ниска облачност, инверсия

и затова в тези части на страната ще бъде най-студено. От 29 декември до 1 януари там ще е най-много между 5 и 10 градуса, уточни климатологът. В останалата равнинна част от страната максималните температури ще са между 10 и 15 градуса.

Сравнително

топло ще бъде и в планинските райони

Прогнозата за Нова година изненада неприятно скиорите, защото по пистите няма условия за каране. И в първите януарски дни на височина около 1500 м ще е топло - 8-10 градуса, което прави невъзможно и трупането на изкуствен сняг.

Ще е предимно слънчево, сутрин в най-ниските части на страната с мъгли и ниски облаци. Температурите в следобедните часове ще са до 10-15°, където няма мъгла, а в районите с по-трайна облачност - между 5 и 10°. Сутрин в цялата страна те ще са близки до нулата - от -3/-4 градуса в котловините до 2-3 градуса по Черноморското крайбрежие.

Като цяло времето е приятно с известна нотка, че не е нормално, обясни д-р Матев. Много

подходящо е за пътуване и излети,

защото няма да има валежи. Единственото неблагоприятно явление може да са мъглите в сутрешните часове и заледяванията по усойните места от сланата.

След 2-3 януари обаче ще започне постепенно заоблачаване и по-сериозно понижение на температурите се очаква към Йордановден (6 януари). Дотогава остава по-топло от обичайното, с много слънчеви часове. Сериозни валежи не се очертават, но все пак по време на самото застудяване твърде вероятно е да има и снеговалежи. На този етап поне не изглеждате да доведат до затруднения.