Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски. СНИМКА: ОФИС НА ПРЕЗИДЕНТА
Володимир Зеленски. СНИМКА: ОФИС НА ПРЕЗИДЕНТА

Украйна трябва да стане действащо лице в реагирането на кризи по света, смята Зеленски

Украйна трябва да стане действащо лице в реагирането на кризи по света и за тази цел нашата държава планира да създаде Украинска агенция за международна помощ. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на конференцията на украинските посланици по света, състояла се в Киев, съобщава сайтът на украинското президентство. Конференцията на дипломатите бе под наслова "Война и нови хоризонти в света".

В речта си пред посланиците украинският лидер заяви, че тази година е било възможно постигането на исторически резултати. В частност една могъща глобална коалиция се е създала около Украйна и защитата на международната сигурност. А Украйна е получила необходимата подкрепа под формата на финансови средства, жизненоважни средства за отбрана, санкции срещу Русия, хуманитарна помощ и др.

"143 страни по света - повече, от когато и да е било - подкрепиха нашата териториална цялост и осъдиха руската агресия", каза Зеленски.

По-специално хуманитарната инициатива "Зърно от Украйна" е поставила страната редом до онези, които гарантират действително глобалната сигурност на целия свят, смята Зеленски.

Той подчерта, че следващата година Украйна ще отдели специално внимание на онези райони и континенти, в които украинските интереси са представлявани досега по-малко, отколкото е необходимо за благото на Украйна и на украинската защита от руската агресия. За пример той посочи Африка.

Зеленски съобщи и, че са определени десет страни в Африка, в които Украйна ще открие нови посолства. Той спомена и за търговската инициатива "Украйна-Африка", в съответствие с която са били открити представителства в столиците на най-обещаващите страни на африканския континент.

С всичко това, взето заедно, Украйна планира да има представителства в тридесет африкански държави, добави Зеленски.

Украйна освен това може да сподели опита си в областта на хранителната сигурност, дигитализацията и киберсигурността. "Ние имаме опитът, който може да укрепи нашите партньори и да даде на Украйна нови приятели в света", подчерта Зеленски.

За целта ще бъде адаптирана и работата на украинските посолства, а подходът при съставянето на екипа на посолствата ще бъде променен.

Според Зеленски светът трябва да научава какви са нуждите на Украйна и украинците, като в това трябва да участват не само политиците, но също и бизнесът, медийната среда, публичният сектор. Всичко това е от критично важно значение за възстановяването на Украйна и увеличаването на натиска над Русия заради нейната война и терор, подчерта той.

Зеленски изтъкна и приоритетните области за украинската дипломация за идната година. По-специално представителите на дипломатическия корпус ще трябва да се фокусират върху началото на преговори за присъединяване на Украйна в ЕС и за планираната среща на върха на НАТО. Дипломатите освен това ще трябва да следят внимателно и за нуждите на страната за възстановяване на енергийния сектор след руските удари.

Зеленски добави, че следващата година е нужно да се осигури приемането на нови силни санкции срещу Русия. В допълнение е нужно и да се открият и блокират руските авоари, които са свързани не само с представители на държавата агресор, но и с руския бизнес, който подкрепя войната, предаде БТА.

В края на срещата с посланиците Зеленки подчерта, че изпълнението на набелязаните задачи, които той е споменал днес, е също и елемент от победата на Украйна. "Когато ние изпълняваме една специфична задача, ние ускоряваме победата за Украйна, ние ускоряваме победата за украинския народ. Най-важната задача за всички нас е победата в тази война. Ние трябва да я постигнем и ще я постигнем", заяви той.