Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Алексиев
Христо Алексиев

От август цените на горивата са спаднали с 60-70 ст., заяви Христо Алексиев

Миналата седмица "Лукойл" взе решение и премести цялата си икономическа дейност от Нидерландия в България.Оттук нататък компанията ще плаща данъци тук това съобщи вицепремиерът Христо Алексиев в Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение", където дойде за представяне на новия сайт на компанията.

Днес  "Лукойл" преведе авансов данък в размер на 90 млн. лв., те вече са постъпили в държавния бюджет. Това е данък общ доход, както и 73 млн. лв. във връзка с регламента за свръхпечалбите. Теза 90 млн. като размер и сума са повечето, отколкото 20 години назад, които компанията е платила на държавата.

Във връзка с цените на горивата Алексиев каза, че бензин А 95 струва  2,70 лв. "От август, откакто започна работа служебното правителство, до момента, цените на горивата са спаднали с 60-70 ст. От една страна мислим, че "Лукойл" трябва да плаща всички данъци в България, от друга обаче ще направим всичко възможно цените на горивата да се запазят и да вървят надолу. Трябва да се работи в двете посоки - държавата да си получава данъцита и цените на горивата да се понижават. Това е наша приоритетна политика", каза той.

На въпрос дали държавата ще поеме управлението на компанията, Алексиев заяви, че това не е толкова лесно. Нужни са много сериозни ресурси, тъй като това не е само преработване на суров нефт в самата рафинерия, това е логистика, дистрибуция, вие видяхте какво направи държавната петролна компания по отношение на горивата - две години нямаше никакви резултати и тя беше закрита от служебното правителство, каза той. Не е въпросът в оперативния контрол, а дали държавата има ресурса да го прави, за момента не бих казал, че го има, заяви вицепремиерът.

Парламентът предстои да обсъди днес на извънредно заседание Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия, както и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.