Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Семерджиев бе доведен от съдебната охрана. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Георги Семерджиев бе доведен от съдебната охрана. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Майката на едното убито момиче чу как прокурор покрил телата на двете, много хора снимали, но никой не помагал

Свидетел и бивша вече полицайка влязоха в спор в съда за Георги Семерджиев, който уби през лятото със своя джип две момичета в София.

Според неговия служител Зоро Спасов Симона Радева е била нещо като управител в автомивката на бившия футболист. Уволнената от МВР дама бе сред първите свидетели, които дадоха показания по делото в понеделник. Тя обаче отрече твърденията на Спасов и заяви, че познава Семерджиев от случайна среща.

Ходила съм 5-6 пъти на автомивката, която той притежава. Тогава работех в столичното 1 РУ, обясни Радева. Там си миела колата. Познавала и служителя Зоро, когото била записала в телефона си като “Цигане автомивка”. Радева обясни, че понякога вземала карта за вдигане на бариерата в автомивката, защото чакала дълго време.

Не съм била свидетел на самата катастрофа. В късния следобед преди нея бях там. Даже останах, пих кафе с едно момиче. Тръгнах си, вече беше тъмно, обясни още Радева пред съда.

Около 23 часа стигнала до дома си в кв. “Банишора”. Тогава се сетила, че май е забравила ключовете в автомивката. Тръгнала натам, обадила се на Георги Семерджиев. Използвала приложение, но не посочи какво. Той не вдигнал. След това се чула със Зоро. Питала го дали ключовете ѝ са там. Той обяснил, че ще провери, но Радева пътувала вече към автомивката.

Симона Радева бе силно дегизирана.
Симона Радева бе силно дегизирана.

На бул. “Черни връх” видяла катастрофата. Спряла, обадила се на гаджето си Мирослав Якимов, който бил полицай в IV РУ, което отговаря за района на катастрофата. Той бил там, както и много други служители. Радева обясни, че и приятелят ѝ познава Семерджиев. Посочи, че няма как да провери катастрофата, макар тогава да е била полицай в I РУ. Затова питала колеги.

Говорила и с Мирослав Якимов, но не за катастрофата, а пак за забравените ключове. Тогава се обадила пак на Зоро. Разпознала гласа на Семерджиев. Тонът му бил спокоен. Помолил я да вземе стълба от автомивката и да я донесе пред дома му.

Той ѝ обяснил, че е съвсем близо, затова се съгласила. След като открила ключовете от дома си в автомивката, Симона Радева видяла “мияча Зоро и друго момче” . Попитала ги за малка стълба. Оказало се, че и те търсят такава. Дали ѝ малка, която сложила в своя черен “Опел Астра”.

След като стигнала до дома на Семерджиев, питала Георги какво става. Той помолил да не го разпитва. Радева бе категорична, че не е видяла дали е бос. Отрече да му е помагала за качването на стълбата.

Семерджиев, за когото се доказа, че е карал дрогиран, а след катастрофата избяга, оставил ключовете за дома си в джипа. Затова и Симона Радева тръгнала със стълбата към дома му, за да влезе вкъщи.

Радева помолила мияча на автомивката Зоро да размени двете регистрационни табели на колата ѝ, защото едната била изкривена.

На следващия ден от медиите разбрах, че катастрофата, която видях, е причинена от Семерджиев, посочи още Радева. Отрече да се е качвала в апартамента на Семерджиев.

Радева се возила в джипа, с който стана катастрофата - “Ауди Q7”, черен на цвят, но не повече от два пъти. Отрече да е виждала полицейска лампа или полицейски атрибути в колата. Поясни обаче, че имало синьо-червена светлодиодна лампа, подобна на тези в НСО - стояла на таблото на колата и я е виждала включена. Обясни, че не е засичала бившия футболист да взема дрога.

Бих казала, че е добър шофьор. Позволявал си е по-висока скорост, каза още тя, но не било прекалено.

Нейните показания силно се разминаваха с тези на Зоро Спасов и Александър Иса, които работили на автомивката на Семерджиев. Иса се трудил там само вечерта на 5 юли. Спасов пък започнал десетина дни преди катастрофата. Чистил и джипа на Семерджиев. Зоро обаче виждал бившия футболист да кара с включена полицейска лампа. Возел се сам. Иса само забелязал лампата и полицейска палка.

Спасов познавал Симона Радева. Беше нещо като управител, посочи той. Гледала как се мият колите. Иса разбрал коя е едва след катастрофата, видял я по медиите и я познал.

Вечерта на 5 юли измили колата на Семерджиев. Радева била там, но си тръгнала, преди бившият футболист да излезе от автомивката. Тръгнал около 22,30 ч с джипа. Върнал се след половин час. Александър Иса посочи, че бил бос.

Двамата - Иса и Спасов, отишли със Семерджиев до дома на мъжа на ул. “Горски пътник” пеша. След като разбрал, че няма нито телефон в себе си, нито карта, за да отвори бариерата на автомивката, Семерджиев се обадил на Радева от телефона на Спасов, посочиха и Зоро, и Иса.

Изчакали я пред автомивката, дошла с личния си опел. Дали ѝ стълбата, тя я закарала, двамата отишли с друга кола до дома на Семерджиев. Там Радева му дала стълбата, обясниха те. А Иса дори допълни, че държала стълбата, докато Семерджиев влизал през прозореца в апартамента си. Радева гледа снимки от камери, разпозна се, но отрече да е влизала в кооперацията, както и да е помагала на Семерджиев да се качи, както обясниха Иса и Спасов. Двамата свалили табелите на колата ѝ, тя не им казала защо.

Заради разминавания между показанията на Александър Иса и Симона Радева съдия Стефан Милев направи очна ставка. Иса обясни, че не се познават. Видял Радева на автомивката. Пред дома на Семерджиев тя влязла във входа, каза Иса. Симона посочи, че няма спомен да е влизала.

Иван Овчаров, който карал таксито, ударено от Семерджиев секунди преди джипът му да се разцепи и убие момичета, разказа, че тръгнал да завива на зелен светофар, а преди това се огледал. Може би ако имаше секунда - секунда и половина разлика във времето, нямаше да си говорим, убеден е той. Не е видял кой карал джипа, който го блъснал.

Нали минах на зелено, питал шофьора. И се чудел какво е станало, разказа военният прокурор Адалберт Кръстев, който се оказал минути по-късно на мястото на трагедията. Не видял самия удар, чул звука и решил, че е бомба. 

АДАЛБЕРТ КРЪСТЕВ
АДАЛБЕРТ КРЪСТЕВ

Разказа в детайли травмите на загиналите Христина Дилева и Хариет Стефанович. Майката на втората бе в залата.

Прокурорът покрил телата на момичетата. И се възмути, че хора снимали, но никой не помагал. Отишъл до колата на Семерджиев и видял личната му карта. Кръстев останал до идването на дежурния прокурор.

Когато стана катастрофата, аз излизах от подлеза. Бях с гръб към катастрофата. Лицето ми беше в посока НДК. Чух тътен, обърнах се и видях вече станалата катастрофа, каза друга свидетелка по делото. Била в шок няколко секунди, след това се обадила на тел. 112. Не чула спирачки. Жената не видяла пострадали, но заради състоянието на таксито решила  да викне линейки. Таксито било ударено отпред, а задната част на джипа на Семерджиев била на платното. Свидетелката посочи, че не е видяла предната част.

А Михаил Мишев разказа, че видял джипа на Семерджиев да се движи с над 100 км/ч и включена синя лампа. След секунди чул тътена от катастрофата. Мъжът обясни, че не е чул натискане на спирачки.

Делото срещу Семерджиев продължава на 20 януари 2023 година.