Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симона Радева в съда
Симона Радева в съда

Силно казано познавам Георги Семерджиев. Помня го от случайна среща. Това каза пред Софийския градски съд Симона Радева, бивша полицайка. Тя дава показания по делото срещу Семерджиев.

"Ходила съм около 5-6 пъти на автомивката, която той притежава. Тогава работех в столичното 1 РУ."

Ходила в автомивката да си мие колата, посочи тя. И обясни, че знае кой е служителят Зоро, който работел там. Понякога вземала карта за автомивката, защото чакала дълго време.

"Не съм била свидетел на самия инцидент. В късния следобед преди катастрофата бях там. Даже останах, пих кафе с едно момиче. Тръгнах си, вече беше тъмно", каза още Радева.

Около 23 часа стигнала до дома си в кв. "Банишора". Тогава се сетила, че вероятно ключовете й са в автомивката. Тръгнала натам, обадила се на Семерджиев. Той не вдигнал. След това се чула с мияча, била го записала като Зоро. Питала го дали ключовете й са там. Той обяснил, че ще провери. Тя вече карала натам.

На бул. "Черни връх" видяла катастрофата. Спряла, звъняла на гаджето си Мирослав Якимов. Той работел в 4 РУ, именно той отговаря за района на катастрофата. Мъжът бил там, както и много други служители. Радева обясни, че и гаджето й познава Семерджиев.

Посочи, че можела да провери катастрофата, макар по това време да е била полицай в 1 РУ. Питала колеги.

Говорила с гаджето си, обяснила му, че си забравила ключовете на автомивката. Тогава се обадила пак на Зоро. Разпознала гласа на Семерджиев. Тонът му бил спокоен. Помолил я да вземе стълба от автомивката му и да я донесе пред дома му.

Обясни, че на автомивката намерила ключовете от своя дом. Там били миячът Зоро и друго момче.

Питала за малка стълба. Оказало се, че и те търсят такава. Дали й такава, която да може да пренесе.

Питала Георги какво става. Той помолил да не го разпитва. Не видяла дали Семерджиев е бос. Не била помагала на Семерджиев и за качването на стълбата, каза тя. Призна, че виждала една диодна синя лампа в колата на Семерджиев, но не и включена.

И обясни, че помолила мияча Зоро да размени двете регистрационни табели на колата й. Причината - едната била изкривена. 

След като си тръгнала от дома на Семерджиев, майката на Радева й се обадила. Жената била притеснена да не би Симона да е пострадала или загинала.

На следващия ден от медиите разбрах, че катастрофата, която видях, е причинена от Семерджиев, посочи още Радева. С приятеля ми говорехме за това, че съм си забравила ключовете, както и за разговора с майка ми.

Той не ми даде подробности за катастрофата, обясни още Радева. И добави, че не помни кой е качил стълбата в нейната кола. Стигнала до дома на Семерджиев, след като той казал адреса си и тя го въвела в навигацията.

За какво е обвинен Семерджиев?

Обвиненията на бившия футболист са общо 5. Основното е, че в катастрофата на 5 юли в София уби две момичета - Христина Дилева и Хариет Стефанович. Той карал със 166 км/ч, като минал на червено.

Освен за смъртта на Христина и Хариет бившият футболист е обвинен и че е карал без книжка, дрогиран с метамфетамин, както и че е държал дрога в колата си. Той е подведен под отговорност и за това, че три седмици преди катастрофата е шофирал с фалшива шофьорска книжка, уж издадена от Швейцария, която му била отнета.

Тогава Семерджиев избягал от полицаите, които свалили и номерата на джипа му. После той си сложил фалшиви.

Симона Радева отрече да се е качвала в апартамента на Семерджиев. Докато била пред дома на мъжа, майка й звъняла няколко пъти. Тогава вдигнала.

Номерата на нейната кола били свалени от Зоро, но той не ги разменил макар тя да го била помолила. Тръгнала си с поставени табели.

Радева обясни и че се е возила в джипа "Ауди 7", черен на цвят, но не повече от два пъти. Отрече да е виждала полицейска лампа или полицейски атрибути в колата. Обясни, че не го виждала да взема дрога. "Бих казала, че е добър шофьор. Позволявал си е по-висока скорост", каза още тя. Но добави, че не било прекалено.

Знаела за катастрофа с джипа на Семерджиев, станала на бул. "България", но Радева отрече да е възлагала на Зоро да оправи джипа. Малко по-рано днес миячът, чиято фамилия е Спасов, каза в съда, че Радева е била управител на автомивката. И обясни, че тя му възложила да пастира колата.

Радева отново повтори, че едва на следващия ден разбрала, че Семерджиев е причинил катастрофата, покрай която минала.

"Цигане автомивка" - така записала Зоро в телефона си. Отрече на няколко пъти да е влизала в дома на Семерджиев. Посочи, че говорила по телефона с него през приложение. 

Заради разминавания между показанията на Александър Иса и Симона Радева съдия Стефан Милев направи очна ставка.

Иса обясни, че не се познават. Видял Радева на автомивката. Пред дома на Семерджиев тя влязла във входа, каза Иса. Симона посочи, че няма спомен да е влизала там.

След като съдия Стефан Милев й показа няколко снимки от нощта след катастрофата, Радева се разпозна на някои от тях. Медиите обаче не ги видяха.

Отделно дело се води за действията на Симона. По делото на Семерджиев тя е свидетел и описва какво е правил той.

Не може да се търси наказателна отговорност на Радева за показанията й в съда, посочи прокурор Чавдар Железчев след заседанието.