Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Социалистите настояват за пълна ревизия на всички текстове, свързани с Катар

Част от шестимата задържани в рамките на най-големия корупционен скандал в Европарламента вече са освободени. Сред арестуваните са мъжът на вицепрезидента на Европарламента Ева Кайли - Франческо Джорджи, баща й - Александрос Кайлис, който според едни е бил заловен във влак, бягайки с парите. Според други е арестуван, напускайки дома си с няколко чанти с пари в брой. Фактът, че вече е освободен, навежда на мисълта, че тази първоначална информация може би не е съвсем точна. В групата на задържаните са Лука Визентини, шеф на Международната конфедерация на профсъюзите, и Пиер Антонио Панцери, бивш член на Европейския парламент. Той е и най-интересният член на групата, защото е заподозрян, че е организирал мрежа, чрез която скъпи подаръци и подкупи от Арабския свят, от Катар и Мароко са отивали у евродепутати.

През 2019 г. Панцери изоставя Европарламента след три мандата с италианските демократи, за да се отдаде на основаната от него фондация Fight Impunity. Същата, с която се асоциира и мъжът на Кайли.

В своя статия кореспондентът на "24 часа" в Италия Виолина Христова отбелязва, че е задържан и лобистът Николо Фига-Таламаника, генерален секретар на фондацията "Няма мир без правосъдие". Както и че бащата на Кайли и Лука Визентини са освободени. В Италия под домашен арест са съпругата и дъщерята на Панцери.

Конфискуваните банкноти от белгийската полиция по време на специалната операция.
Конфискуваните банкноти от белгийската полиция по време на специалната операция.

В момента мнозина се опитват да прокарат тезата, че това може да е чисто италианска афера, защото това ще означава разследването да се разгърне в Италия и евродепутатите да бъдат оставени на мира. Но тази теория се опровергава от фактите. Отпадането на визите за пътувания на гражданите на Катар не е по силите нито на един, нито на десет или 20 евродепутати.

Очевидно става дума за много добра организация, а единствено службите ще кажат дали около нея е имало нарушения.

За да прекратят подозренията, че аферата е свързана със социалистите в Европарламента, от ПАСЕ поискаха блокиране на работата по въпросите, свързани с издаването на визи, както и с визитите на гражданите на страни от Персийския залив. Мнозина стигат още по-далеч, като настояват да се проведе ревизия на всички текстове, свързани с Катар в Европарламента, и да се изясни веднъж завинаги кой на какви позиции е бил.