Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Европарламента изтръпнаха, очакват щателни проверки и още разтърсващи скандали

Публично защитава Катар, когато са разкрити абсурдните условия и смъртните случаи на работници

Историята на красавицата, тръгнала от малка Гърция и забъркала най-големия корупционен скандал в ЕС, е достойна за касова холивудска продукция. Ева Кайли е бивша телевизионна водеща, завършила строително инженерство и архитектура в Университета в Солун. В Пирея получава магистърска степен по европейски въпроси и там става д-р по международна икономическа политика.

Заедно с това до 2014 г. тя е консултант на

фармацевтични компании

и на една от големите медийни групи по комуникации.

Влизането й в политиката е програмирано - през 90-те тя е член на ПАСОК. През 2007 г. става най-младият депутат в гръцкия парламент, а през 2014 г. става и евродепутат от групата на социалистите.

Издигната е за вицепрезидент по иновационна стратегия, информационните и комуникационни технологии, бизнеса, ООН, СТО, ОИСР и Близкия изток. Председател е на центъра за изкуствен интелект C4AI, а до 2019 г. е била председател на делегацията, отговаряща за контактите с Парламентарната асамблея на НАТО.

Но заедно с това Каили е била член на Комисията по заетостта и социалните въпроси, на Комисията по икономически и парични въпроси и Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, била е и в делегацията за връзки със САЩ.

Благодарение на внушителната си визитка, на 18 януари 2022 г. тя е избрана за зам.-председател на Европарламента.

След разследване на белгийската полиция за "организирана престъпност, корупция и

пране на пари, свързани с лобистки операции в полза на Катар", Кайли е задържана 9 декември 2022 г.

Арестувани са още 5 души. Сред тях е баща й, който е пътувал във влак с касата с пари, а в дома на Ева Кайли са намерени и няколко чанти с банкноти.

Прокурори и разследващи извършиха поредица от претърсвания в продължение на няколко дни и казаха, че около 600 000 евро са открити в дома на единия заподозрян, 150 000 евро в апартамента на друг и 750 000 евро в куфар в хотелска стая в Брюксел.

Белгийската полиция публикува снимка във вторник, на която се виждат конфискуваните банкноти.

Според някои сумата от 150 000 евро е била в апартамента на Кайли. На въпрос дали това е така, адвокатът й казва, че няма представа дали са откривани пари и колко са те.

Как Катар

попадна в епицентъра на скандала?

Според гръцки вестник Кайли е посетила страната от Персийския залив на 20 ноември за мача на домакините срещу Еквадор. Визитата е била дискретна и тя не публикува никакви снимки оттам.

Ситуацията започна да се прояснява, когато тези дни кипърският евродепутат Лукас Фурлас сподели пред местна телевизия, че е бил помолен от Кайли да направи поправки в доклад на Европейския парламент за правата на човека в Катар.

Фурлас моментално се усъмнил, че това е крайно подозрително и за всеки случай се обадил на генерален директор в кипърското Външно министерство. Той му обяснил, че страната няма да участва в тази поправка.

"С промяната в текста трябваше да се съобщи, че Катар не е толкова стриктен по отношение на човешките права и

репресиите

срещу хомосексуалността - уточнява Фурлас. - Ставаше дума за въпроси, които щяха да разводнят строгия тон на доклада."

А до него се стигна, след като избухна скандал, че много работници са загинали по време на строежите за световното по футбол. При това от жеги и дехидратация и много от тях са могли да бъдат спасени.

Моментът за поправката, предлагана от Кайли, изглежда е бил ключов. На гражданите на Катар е дадена възможност

да пътуват до страните от Шенген без визи,

а евродепутатите трябваше да гласуват поправката тази седмица.

Скандалът с правата на работниците обаче моментално породи съмнения, защото безвизовото пътуване в ЕС е жест, свързан с доверие към страната, а такова не бива да й се гласува.

Като вицепрезидент в реч пред Европарламента Кайли за втори път се опитва да защити Катар с думите, че те са лидер по отношение на трудовите права.

Малко преди това тя изразява подкрепата си за страната и като домакин на световното първенство по футбол.

Ако всичко това се свърже с изявлението на белгийската федерална прокуратура, че "има подозрения, че на трети страни на политически и/или стратегически позиции в Европейския парламент са били плащани големи суми пари или са предлагани

значителни подаръци,

за да повлияят на решенията на парламента", ситуацията става далеч по-ясна.

Разбира се, държавата домакин на най-големия футболен форум енергично отрече да е въвлечена по какъвто и да е начин в най-големия корупционен скандал в ЕС. Заедно с това гръцки медии разпространиха информация, че преди месец е създадена фирма за търговия и експлоатация на недвижими имоти на името на Ева Кайли и приятеля й Франческо Джорджи. В момента се извършва ревизия, а гръцката прокуратура издаде заповед за замразяване на активите й, която обхваща и тези на родителите и на преките й роднини.