Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Янев СНИМКА: Йордан Симеонов
Стефан Янев СНИМКА: Йордан Симеонов

"Български възход" взе решението си заради липсата на споразумение и пътна карта за изпълнение на приоритетите, както и яснота по какъв начин ще се носи политическата отговорност за кабинета

"Български възход" ще подкрепят номинирания за премиер проф. Николай Габровски, но не и структурата, и имената за правителството му. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на партията Стефан Янев.

"Поздравявам ГЕРБ за номинацията на проф. Габровски като знак на отвореност към гражданското общество. Време е и представителите на партиите в НС да направим още такива жестове и да сме отворени към гражданското общество, към даването на възможност на надпартийни кандидати. Подкрепата на кабинета трябва да е основана на ясни принципи и правила. Кой носи политическата отговорност - дали чрез коалиционно споразумение, или ясен и прозрачен механизъм, това няма значение. Има въпроси с хоризонта за управление, с пътната карта за изпълнение на приоритетите, кадровото участие в този кабинет и има или няма политическо споразумение", обяви Янев.

"Повечето от тези елементи не ги видяхме макар да ги поставихме на срещата с ГЕРБ. В изпълнение на заявеното до момента ще подкрепим персонално проф. Габровки като кандидат за премиер, в същото време ПГ няма да подкрепи предложената структура и състав поради липсата на тези елементи", заяви лидерът на "Български възход".

Янев посочи, че диалогът в 48-ото НС е започнал трудно и сега са видими резултатите от него. Отиването на избори не бива да ни плаши или притеснява, вметна той, но посочи, че партиите трябва да понесат отговорност през избирателите си, ако се стигне дотам.