Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Представянето на машината за гласуване преди вота на 2 октомври 2021 г. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Представянето на машината за гласуване преди вота на 2 октомври 2021 г. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

  • Така и не се разбра защо социолозите даваха един резултат за изборите през ноември 2021 г., а после стана невероятен обрат

След внезапното въвеждане на задължително машинно гласуване, с което България отбелязва прецедент в Европейския съюз, ПП, ДБ, БСП, ИТН, Мая Манолова с гордост обявиха, че вече няма да се допускат манипулации на вота. Игнорираха всички контрааргументи, включително факта, че конституционният съд на Германия е забранил употребата на машини за избори, защото ги смята за ненадеждни.

Анти-ГЕРБ коалицията подцени и опасенията от манипулиране на софтуера, както и възможностите за подмяна на флашките с протоколите от гласуването.

Манолова дори прегря от възмущение,

че се предлага да бъдат броени и разписките, само намекът за ползване на хартия при отчитане на вота взривяваше прогресивните сили.

При предизборната кампания през ноември 2021 г. се оказа, че в складовете на “Сиела Норма” има над 400 машини - клонинги, идентични с тези, които участват във вота, но внесени извън поръчката на ЦИК. Обяснението на фирмата беше, че им трябват за подмяна на развалени устройства по време на гласуването или за резервни части, което щеше да звучи достоверно, ако ставаше дума за сешоари.

Една машина за гласуване струва 5200 лева, звучи несериозно да се харчат над два милиона лева за непредвидени щети и загуби, а изглежда и съмнително, особено на предсрочни парламентарни избори.

Кабинетът на четворната коалиция, в която всички партии се застъпваха за машинния вот. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Кабинетът на четворната коалиция, в която всички партии се застъпваха за машинния вот. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Тези смущаващи обстоятелства също не бяха зачетени от ПП, ДБ, БСП и ИТН и в крайна сметка въпросните избори на 4 ноември 2021 г. ги доведоха на власт.

Междувременно, след като от юли 2021 до октомври 2022 г.

БСП загуби от машинния вот над 5 процента,

позицията ѝ се промени и партията внесе в парламента законопроект за връщане на хартиената бюлетина.

Изреждам тези известни факти не заради историческата хроника, а защото сега, по повод връщането на хартиената бюлетина, ПП и ДБ изхождат във всеки свой коментар и публична позиция от схващането, че машините гарантират честност и прозрачност. Със същия успех могат да гарантират за съдържанието на всяко пакетче десертни ядки.

Друг интересен акцент са социологическите прогнози за първия в българската история задължителен машинен вот през ноември 2021 г. Нито една от агенциите, които до този момент винаги са улавяли поне тенденциите при фаворитите, не направи вярна прогноза за вота.

Нито една! До последния момент предвиждаха победа за ГЕРБ и дистанция с ПП между 7 и 9 %.

В самата изборна нощ в предизборните студия

представителите на агенциите демонстрираха искрена изненада

и силна почуда от невероятния обрат. Социолозите така и не направиха причинно-следствена връзка между машинното гласуване и собствените си грешни прогнози.

Всичко това остави лошо чувство, насади основателно съмнение в обществото, че на вота през есента на 2021-а е имало манипулации.

ГЕРБ и ДПС не оспориха резултатите в ЦИК, вероятно не са имали достатъчно доказателства, както не бяха протестирани в миналото и изборите с хартиени бюлетини. Очевидно не са се оказали достатъчни нито скандалните кадри с депутати, мъкнещи чували, нито Костинбродската афера, нито изтекли записи на телефонни разговори за подмяна на бюлетини.

Отбелязвам тези детайли пак не заради спорта, а заради хората, които днес се питат защо резултатът от машините не е бил оспорен от ГЕРБ и ДПС.

Твърдението на Георги Свиленски и Корнелия Нинова, че Кирил Петков е предложил пред парламентарната им група “кодовете за машините” в замяна на оттегляне на законопроекта им за връщане на хартиената бюлетина, още повече засилва подозренията на гражданите. Да не говорим за обвинението

“Откраднахте изборите!” към ПП, изречено от Свиленски

Донякъде е оправдано, когато партийните издания на “Да, България” и Прокопиев изхождат от опорката, че машините са вездесъщи, справедливи и безгрешни, но политическите лидери на ПП и ДБ, в синхрон с гравитиращите към тях експерти, съзнателно въвеждат обществото в заблуждение. В политиката подобно поведение обичайно води до катастрофални последици (виж кариерата на Иван Костов от лидер на СДС до началник на лаборатория за управление на рискове, финансирана от подсъдимия олигарх Цветан Василев).

Не е вярно, че гласуването с машини изключва манипулациите на вота, както не е вярно, че гласуването с хартия задължително означава манипулиране на вота.

Вероятно е вярно обаче, че в приетите наскоро на второ четене промени в Изборния кодекс машинният вот до голяма степен се обезсмисля. Но отново – за да критикуваш този проблем, не може да изхождаш от опорката, че машинното гласуване гарантира прозрачни избори, а хартията - измами. Не сме идиоти, бе!