Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Франческо Джорджи и Ева Кайли
СНИМКА: ТУИТЪР
Франческо Джорджи и Ева Кайли СНИМКА: ТУИТЪР

Това е навярно най-големият корупционен скандал от последните години: случаят "Ева Кайли" предизвика истински трус в Брюксел. В Европарламента реагират ужасено на разкритията за действията на гръцката социалдемократка

Вицепрезидентката на Европарламента Ева Кайли е заподозряна, че е взимала пари от Катар, за да оказва влияние на политически решения в полза на държавата от Залива, съобщи "Дойче веле". Гръцката депутатка Кайли бе задържана заедно с петима други заподозряни в корупция. По време на претърсванията са били иззети общо 600 000 евро в брой и мобифони. Медиите пишат, че следователи са открили в жилището на Кайли чанти, пълни с пари.

Прани на пари и корупция

Освен обвиненията в корупция се разследва и подозрение за пране на пари. Самата Кайли беше освободена от всичките си служебни постове и задачи. Социалдемократическата фракция, към която тя принадлежеше до момента, я изключи от редиците си. Формално това днес ще потвърди Европейският парламент. Очаква се срещу гръцката евродепутатка да последват и наказателни мерки.

Задържани са още бившият евродепутат от Италия Антонио Панцери, както и италианският партньор на Кайли. И двамата се намират в следствения затвор. Прокуратурата ги обвинява в участие в криминално сдружение, пране на пари и корупция. Двама други задържани са били пуснати на свобода. В неделя вечерта бе претърсена къщата и на друг евродепутат – според медиите това е белгийският социалдемократ Марк Тарабела.

„Безсрамни действия“

Скандалът около Ева Кайли предизвика огромно възмущение в ЕС. Германският евродепутат от ХДС Денис Радке каза пред „Билд“: „Шейховете от Катар не само купуват за 200 милиарда долара Световното първенство по футбол и неговите алчни функционери, но вече не се спират дори и пред политиците. Дали не искат да купят и света?".

Депутатът от Зелените Райнхард Бютикофер заяви, че и изпълнен с ярост и горчивина, защото „безсрамните действия на отделни хора рискуват да навредят на цялата институция“.

Обвинения срещу Катар

Емирството отдавна е подозирано, че е подкупвало ръководни дейци на ФИФА, за да присъдят домакинството на Световното първенство по футбол първенството именно на Катар. На многобройни членове на Изпълнителния комитет на ФИФА междувременно са повдигнати обвинения в тази връзка. От Катар неизменно отричат да са плащали пари с цел купуване на влияние.

ЕС междувременно постави под въпрос едно планирано либерализиране на визи за гражданите на Катар. „В тази ситуация, разбира се, не може да има никаква либерализация“, написа депутатът на Зелените в ЕП Ерик Маркварт в Туитър.