Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин СНИМКА: "Радио Китай"
Владимир Путин СНИМКА: "Радио Китай"

Руският президент Путин смята да изразходва 30 процента от държавния бюджет на страната за отбрана и сигурност. Според преценки от Лондон това няма да е достатъчно, за да се финансира агресивната война срещу Украйна

Според преценки от Великобритания Русия прави грешни изчисления за националния си бюджет за идната година, съобщи "Дойче веле". „Одобреният от президента Путин бюджет за 2023 г. вероятно е бил изчислен твърде оптимистично на фона на високите разходи за войната в Украйна“, заявиха от Министерството на отбраната в Лондон.

Там смятат, че други области на бюджета вероятно ще се окажат под все по-голям натиск, за да се покрият разходите за войната. Путин подписа бюджета в началото на седмицата.

Дефицит - повече от 3 трилиона рубли

Според британските преценки за отбрана, сигурност и наказателно преследване са заделени повече от девет трилиона рубли - около 137 милиарда евро.

Това е значително увеличение в сравнение с предишни години и представлява около 30% от общия бюджет на Русия.

Общо бюджетът възлиза на 29,4 трилиона рубли. Като приходи са предвидени 26,1 трилиона рубли. От това излиза, че дефицитът ще бъде повече от три трилиона рубли.

Бюджетът на Русия беше приет за периода 2023-2025 г. Той е силно зависим от продажбите на суровини, особено на петрол. Приходите са изчислени с очакване за спад в цената на петрола и умерено обезценяване на рублата, беше съобщено в Москва.