Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Явор Божанков
Явор Божанков
  • БСП ми е дала много, но и аз на нея, това не е еднопосочна улица. Различнията ни са принципни, не лични 
  • Не е воден разговор да съм кандидат на друга партия на следващите избори

БСП ми предложиха да не участвам в гласуването и така да защитя тезата си, но считам, че това е исторически момент за България и искам един ден децата ми да знаят как съм гласувал.

Това заяви в ефира на "Тази неделя" по БТВ Явор Божанков, който в петък беше изключен от парламентарната група на БСП.

От парламентарната трибуна Божанков разкритикува позицията на БСП за изпращането на оръжия за Украйна, което му костваше членството в групата на социалистите в парламента.

"Гласувах така, както считам за редно. Групата се събра, поканиха ме и ми казаха какво смятат да направят. Преди гласуването в зала имахме среща, те ми казаха, че твърде много въпроси се насъбраха и то ключови (връщането на хартиената бюлетина - бел.ред.), по които аз гласувам по различен начин. Аз влязох в зала и знаех, че ако гласувам различно, може да има тези последствия.", разказа Божанков.

Той каза, че и 5 пъти бил гласувал по този начин, защото с теми като военната помощ нямало да направи компромиси.

Обидиха ме думите на колеги от БСП, че съм неблагодарен към партията, тя ми е дала много, но и аз на нея, това не е еднопосочна улица, каза още бившият депутат на левицата, който вече е независим.

Независим звучи добре, но аз така или иначе никога не съм бил зависим, каза още той.

Не приемам призива да напусна Народното събрание, гласувах спрямо личния си морал и спрямо Конституцията, има моменти, в които интересите на партията не са над интересите на държавата, каза още той.

Разговор да съм част от друга политическа партия не е воден към този момент, каза още Божанков.