Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Настимир Ананиев СНИМКА: Велислав Николов
Настимир Ананиев СНИМКА: Велислав Николов

Ако кабинетът "Петков" все още работеше, щяхме да бъдем приети в Шенген"

"Президентът е много тежко подведен по различни линии. Трябва да смени голяма част от министрите, които е назначил в служебното правителство, включително и премиера". Това заяви пред БНР Настимир Ананиев, зам.-председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

"Когато някой не си върши работата, го сменяш веднага. Не мисля, че времето трябва да определя дали някой да бъде сменен, ако той не работи в интерес на България", обясни той  за "Неделя 150" по БНР. Според него служебното правителство се опитва да си "закичи" различни неща и води непоследователна политика.

Има вторачване срещу "Продължаваме промяната", а ние сме единствената алтернатива за нормалност в България, категоричен е Ананиев. Той призна, че много хора, които са гласували през ноември, когато ПП беше първа политическа сила, са се разочаровали, но:

"ПП показа на два избора, че солиден брой хора застават зад нас, те припознават ПП като алтернатива и като надежда. Ако кабинетът "Петков" все още работеше, ние щяхме да бъдем приети в Шенген".

За него е шокиращо, че служебният премиер не се е срещнал с премиера на Нидерландия и канцлера на Австрия, след като стана ясно, че двете държави ще застанат срещу България при гласуването в Съвета на ЕС за приемането ни в Шенген. "Ако не може да промени нищо, не трябва да е премиер", смята Ананиев.

Относно състава на правителството, което се очаква да обяви проф. Николай Габровски утре, депутатът от ПП коментира:

"Няма български граждани, които да мислят, че проф. Николай Габровски сам реди своя кабинет. Всички са наясно по какъв начин работи партия ГЕРБ, манталитетът на Борисов, който винаги трябва да е "на всяка манджа мерудия". Имайки предвид това, как си представяте да бъде избран някой министър, без той да знае и да го е одобрил? Също така Борисов обича да използва лица на заем. Той обича да се закичва с различни формации. /…/ Няма да се учудя да видим и някакви лица, близки и до нас, в този кабинет".

Ананиев попита защо Бойко Борисов го е страх да каже, че това е кабинетът на ГЕРБ:

"Защо трябва да бъде граждански кабинет? Самият той разбира всъщност, че ГЕРБ като марка не стават. /…/ Истинският Меси, когато трябва да бие дузпа на Световното – той излиза и бие сам дузпата. Бойко Борисов покани фен от трибуната да дойде да бие неговата дузпа – да състави кабинета. Хората са наясно, че няма как да има кабинет на ГЕРБ, който по някакъв начин би променил кадровата политика на ГЕРБ, би променил начина на правене на политика и как оперира изпълнителната власт. Притеснявам се, че ще има едни хубави лица, които ще са на терен, но ще трябва да погледнем кои ще са техните зам.-министри".

Управлението на ГЕРБ от последните 10-12 години използва политиката на страх, подчерта още Настимир Ананиев и добави: "Този образ искаме да махнем. Затова ни спряха и Нидерландия".

Депутатът повтори отново, че позицията на "Продължаваме промяната" е принципна и няма да подкрепи правителство на ГЕРБ.