Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Иван Илчев
Проф. Иван Илчев
  • Лицемерие е точно Нидерландия, довела Индонезия до глад и човекоядство, да ни укорява
  •  Хърватия е много по-близка до ЕС и е била част от Австро-Унгария – а ние винаги сме били възприемани там като апендикс
  • Ще е исторически парадокс български клуб в Северна Македония да се кръсти на Фердинанд
  • Русия е нагла към държави, за които смята, че са принадлежали към геополитическото ѝ пространство

- Австрия и Нидерландия ни блокираха за Шенген, проф. Илчев. Този акт какво ни показа?

- Показа ни едно лицемерие. Най-малко Нидерландия може да се похвали с големи традиции в областта на хуманността. Има един автор, считан за един от най-големите им - Мултатули, който през XIX в. работи в холандската компания, която експлоатира днешна Индонезия, тогава холандска колония. И описва в роман, който разтърсва цялото общество тогава, как холандските представители и чиновници принуждават местното население да не сее ориз и жито, а да отглежда само подправки от типа на черния и червения пипер. А те са ценни за холандските пазари. И в колонията настъпва такъв глад, че се наблюдава човекоядство. Така че, както се казва в Библията, нека преди да видиш сламката в окото на другия, погледни гредата в своето.

Второ, и това съм го казвал още преди 15 години - някои държави в ЕС искат да създадат “лимес” по подобие на Римската империя. Лимесът са районите отвъд границата на култивираното пространство, през които минават варварите и които местните управители трябва да пазят. И то не да пазят заради себе си, а заради Римската империя, срещу което получават определени облаги - строят им се пътища, бани и т.н.

И третото - когато България влезе в ЕС, тя беше единствената славянска държава, която е православна и която пише на кирилица. Друго такова животно в ЕС няма. Има други славянски държави - Чехия и Полша, както и други православни - Гърция. Хърватия за тях е много по-близка, защото е католическа държава, пише на латиница и защото е била част от пространството на Австро-Унгария, което се смята за европейско културно пространство. Да не се самозаблуждаваме - ние винаги сме били възприемани като апендикс към това европейско културно пространство.

- Но пък преди това Германия заплаши Нидерландия и Австрия с вето към Хърватия, ако спрат България и Румъния за Шенген. Всъщност това не ни ли навява на мисълта, че става дума повече за пазарлък, отколкото правила и критерии?

- Затова казах, че става дума за лицемерие. Но има и нещо друго - защо, без да сме в Шенген, сме длъжни да пазим границите на това пространство. Нека тогава да направим конвой, с който да пращаме мигрантите от нашата граница към шенгенска граница. И оттам нататък да решават какво ще правят с тях. Преди три дни излязоха данни на европейската агенция Фронтекс, от които се вижда, че през България са минали 4 пъти по-малко мигранти, отколкото през Западните Балкани - става въпрос за Италия и Адриатическо море. И 3,5 пъти по-малко мигранти от тези, минали през Франция. С други думи, от тези миграционни пътища най-слабо използваният е българският.

- В същото време от ноември Германия, Франция, Дания, Норвегия, Австрия, Швеция са суспендирали Шенген до април-май 2023 г. Тоест там лека-полека се връща граничният контрол. Предвид случващото се около нас Шенген изобщо има ли бъдеще?

- Искрено се надявам, че ще има. Защото от него зависи свободното икономическо развитие на Европа. Винаги съм настоявал евроскептиците да отговорят на въпроса какви шансове има която и да е европейска държава, било то и най-мощната - Германия, в едно икономическо, политическо и стратегическо съперничество с държави като Китай например.

През XXI в. Европа има шанс само като едно обединено пространство.Неслучайно бившият президент на САЩ Доналд Тръмп положи толкова усилия, за да изкара Великобритания от ЕС. И затова там има толкова съжаления.

- Нидерландия ни укорява, а междувременно преди няколко дни в Германия бе пресечен опит за преврат. Паднаха от световното и тръгнаха да връщат империята. Трябва ли да подминаваме това събитие с лека ръка?

- Във всяка държава има група луди. Виждали сме ги и в Русия, и в САЩ. Имаше ги и при нас, но, слава богу, не сме привърженици на крайностите. Изключително трудно е да се направи преврат в една високоорганизирана съвременна държава. Спомняте ли си случай на преврат в такава държава? Правят се в държави като Турция, където армията е могъщ фактор, какъвто не е случаят с Германия. Правят в държави като Чили, Аржентина...

- И в Перу, където в същия ден имаше такъв опит. А точно на 7-8 декември 1970 година в Италия е направен опит за преврат от Юнио Валерио Боргезе - т.нар. Черен принц и командир на италианския военен флот по времето на Мусолини.

- Да. Това е друг такъв случай на слабовлиятелна група с големи амбиции. Но любопитното е, че прадядото на сегашния набеден автор на преврата е бил кандидат за българския престол - княз Хайнрих VII Ройс. И когато обсъждат кандидатурата му, в Народното събрание има само едно несъгласие - бил е много възрастен и нямало да има деца. Историческият парадокс се състои в това, че княз Александър Батенберг има две деца, които не дават наследници, а княз Хайнрих VII Ройс, макар и много по-възрастен, мисля, че има 7-8 деца след избора на български княз.

- И както се разбра, задържаният принц Хайнрих XIII е внук на първата братовчедка на нашата царица Елеонора - София Рената.

- Между другото царица Елеонора е единственият член на нашите владетелски семейства, към когото не е имало никаква критика. Тя има добра слава в България - бидейки самата тя милосърдна сестра, тя е организаторка и на училище за милосърдни сестри. Тя е втората жена на Фердинанд и не се отличава с особена красота. Лично аз съм се чудил защо избира нея - може би единствено за да се грижи за децата му. А в техните спомени тя е много добра жена, която действително е опитвала да замени майка им.

- На името на цар Фердинанд се опитаха и да кръстят трети български клуб в Македония – след тези на Иван Михайлов и Борис Трети. Първият беше подпален, а по втория даже беше стреляно. Опитите за приятелски и добросъседски връзки с Македония обречени ли са на провал дори след като ветото беше свалено от наша страна?

- Не е добра идея да се избират имена, които са политически натоварени, освен ако нарочно не искаш да предизвикаш негативна реакция. Както е точно с името на Фердинанд - човека, на когото принадлежи значителна част от вината за загубата на Македония. Би било исторически парадокс да се кръсти на негово име. Най-различни биха могли да бъдат - “Мост”, “Приятелство”, “Братство”. След сключването на договора с Гърция Македония промени името на магистралата, която върви към Гърция, от “Александър Велики” на “Приятелство”.

Освен това трябва да се избират имена, които не носят негативна натовареност. А пък Ванче Михайлов не е никакъв пример за демократ. Убийствата, които стават в македонската организация през 20-те и 30-те години на XX в., са срам и позор за всяка цивилизована държава.

Цар Борис Трети пък е човек, който е опитал да направи максималното в максимално трудна обстановка - имам предвид навечерието на Втората световна война и включването на България към тристранния пакт, който той бави до последния момент и всъщност взима решението, след като му се казва, че и Югославия се е съгласила да влезе също в пакта. В началото на войната идва пратеник на американския президент Рузвелт - полковник Донован, който се отличава с характерното за американците тотално непознаване на обстановката. И призовава България да се сражава едва ли не срещу Германия в защита на Югославия и Гърция. Кой в България ще се съгласи да защитава държавите, които са отнели голяма част българска територия. Не бива да забравяме, че по времето на цар Борис Трети инвестициите на българската държава в Македония са огромни - тогава се създава македонският театър, положени са основите на университета в Скопие, на националната библиотека и т.н.

- И докато сме още на българското царско семейство - Симеон Сакскобургготски прие във “Врана” Волоколамския митрополит Антоний заедно с посланичката на РФ Елеонора Митрофанова. Преди това участието на Антоний в литургия в руската църква в София предизвика демонстрация пред храма и се наложи полицията да изведе гостите през задния вход. Какво смятате за тази ситуация?

- Русия е безпределно нагла в отношенията с държави, които смята, че са принадлежали към нейното геополитическо пространство. Преди ден-два реагира много остро, че Киргизстан е решил да смени имената на улици, наречени на руснаци. Имайте предвид, че след Октомврийската революция делът на киргизите в тази република е бил около 60%, а в навечерието на Втората световна война делът на руснаците се вдига до 40% при прогресивно намаляване на киргизите. Сега в момента руснаците са 5%. Откъде накъде Москва ще нарежда на независима държава какво да прави. Има я тази тенденция. А това, което продължава да ме учудва, е пасивността на Българската православна църква. Така пропадна и възможността БПЦ да не стане църква майка на Македонската автокефална църква. Защото слушаха Московския и Вселенския патриарх.

CV

  • Иван Илчев е роден през 1953 година
  • Средното си образование е завършил в 114-а гимназия с преподаване на английски език в София, а висшето - в СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Нова и най-нова обща история”
  • Гост-професор в Центъра “Удроу Уилсън”, Вашингтон, държавния университет на щата Охайо и Мерилендския държавен университет, САЩ, също в Университета на Чиба, Япония
  • Професор по нова и най-нова история на балканските народи, доктор на историческите науки, член-кореспондент на БАН
  • Декан на Историческия факултет (2003-2007) - ректор на СУ “Св. Кл. Охридски” (2007–2015)
  • Член на междуведомствената комисия на България и Република Северна Македония