Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За българина и да умреш за България, като писателя Георги Марков - пак не е достатъчен сертификат за почтеност.
За българина и да умреш за България, като писателя Георги Марков - пак не е достатъчен сертификат за почтеност.

"Не се излагай... Акъл нямаш да подкрепяш този..." Да, това са добронамерените предупреждения, които получавам на "лични" когато си позволя да кажа нещо- не е задължително хвалебствено - за един или друг човек, дръзнал да излезе на публичната сцена. До вчера този човек е бил обикновен уважаван гражданин - учител, лекар, адвокат. В един момент е приел покана да изпълнява публична роля, особено свързана с политиката - и оттам се започва. За броени часове публичният му образ обраства със злокобни описания и предупреждениия за един злодей, промъкнал се с претенция за власт благодарение на други овластени злодеи. "Ти не чу ли..." стърже по обществената параноя тролът, завистникът, клюкарът, политическият партизанин. В тази страна, наречена България трудно можеш да да се запретнеш за нещо хубаво и да останеш ненаказан.

Преди години говорих с интелигентен човек от артистичните среди за писателя Георги Марков. "Остави го тоя...", снизходително процеди събеседникът ми, "Бил е ченге, изпратили са го навън, но нещо се е провалил..." Тогава си помислих - ето, за българина и да умреш за България - пак не е достатъчен сертификат за почтеност. Не съм наивник и не вярвам в съществуването на идеални добри и можещи хора. Хората са различни - в нещо са добри, в друго - не толкова. Мнозина са работливи и кадърни, но са чешити... Други са по-семпли, но по-благородни. Трети... Всички имаме недостатъци и пороци. Някои се гневят, други - завиждат, трети са алчни, четвърти - високомерни, пети - потиснати, шести... Но хората като цяло имат качества за успех и доброта, които трябва да бъдат подкрепяни и стимулирани.

Когато видиш човек, че иска нещо да направи - окуражи го. Когато видищ, че се проваля - помогни му. Когато е ясно, че се самозабравя - приземи го. Каква е тази кална локва, в която топим един друг самите себе си! Не си позволявайте да кажете лоша дума за никого, преди да изброите - поне наум - 2-3 негови положителни качества! Всички имаме положителни качества. Нищо, че може да е от другата партия. Нищо, че може да е от погрешната за вас страна. Спрете да се мажете един друг с л@йна! Някого ще намажете - остатъкът ще падне върху вас.

От Фейсбук.