Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тите. Снимка cfwsports.com
Тите. Снимка cfwsports.com

Навремето специалистът си взема едногодишна почивка, за да научи повече за футбола и да даде нов тласък на кариерата си

Треньорът на “селесао” поддържа имиджа на строг учител край тъчлинията, но в действителност е чувствителен човек, който умее да прави хората щастливи

Мачът Бразилия – Сърбия е приключил преди половин час и Хузам Сафарини върви с усмивка на уста към най-близката спирка. Палестинецът от йордански произход има всички основания да е в добро настроение.

Той е луд фен

на “селесао”

и любимците му не са го разочаровали в поредния си двубой от световното в Катар.

На излизане от стадиона около него е шумно и весело, стотици хора все още пеят футболните песни, опиянени от футболното зрелище. В този момент Сафарини вижда пред себе си жена, която трудно си проправя път в тълпата със спящо момиченце на ръце.

Палестинецът не му мисли много и предлага на майката на вземе детето, докато двамата вървят към суперлуксозната метростанция до стадиона. Жената се съгласява, а някой отзад решава да снима милата случка и да я публикува в туитър. Видеото изненадващо предизвиква вниманието на един от най-важните хора на световното, а Хузам Сафарини получава обаждане, което променя живота му, па макар и само за няколко часа.

Оказва се, че услужливият фен е носил на ръце внучката на Аденор Леонардо Бакши, когото футболният свят познава просто като Тите и който по добро за самарянина стечение на обстоятелствата е треньор на суперфаворита на световното Бразилия.

Наставникът на “кариоките” е трогнат от жеста на палестинеца

и издава нареждане на хората от щаба му – да правят, да струват, но да намерят координатите му.

Заповедта е изпълнена и Хузам не може да повярва на ушите си, когато му се обаждат с покана да посети лагера на бразилския национален отбор.

Младият мъж е ВИП гост на тренировката с участието на суперзвездите, а след нея получава от треньора на “селесао” фланелка на Бразилия с подписите на Неймар и компания. Следва топла прегръдка и създаването на спомен за цял живот.

“Това преживяване не може да се купи с пари. То значи всичко за мен”, промълвява просълзеният фен, след като потегля обратно към обикновения си животец, който може би никога вече няма да бъде толкова обикновен заради уникалната среща.

“Радвам се, че се запознах с този човек

Неговата солидарност е пример за всички нас, а футболът е толкова велик точно защото ни предлага подобни приказни сюжети”, не по-малко емоционален е и треньорът на Бразилия. Той дълго време е градил образ на сухар, който рядко си позволява да покани усмивката на лицето си по време на мачовете на “кариоките”.

Но това е обвивка, под която се крие един изключителен педагог с добро сърце и елегантно чувство за хумор. Целият свят го видя как клати странно главата си в синхрон с някои от играчите след поредния гол във вратата на Южна Корея. Оказа се, че това е танцът на гълъба, който никак не подхожда на 61-годишния генерал във футболната южноамериканска армия, от която всички очакват да триумфира на световното.

“Няма нищо специално, позабавлявах се с играчите. Това са млади момчета и аз съм длъжен да се настроя към техния език на общуване. Ако това означава да танцувам, ще танцувам”, отсича специалистът. Медиите в родината му моментално побързаха да припомнят и друг интересен епизод от кариерата му, който много си прилича със случката с участието на запалянкото, който носи внучката му към метрото.

През 2017 г. звездите на “селесао” отиват да се покажат на хората от бразилския град Манаус. На трибуните се събират над 35 000 души, които неистово аплодират любимците си. Но има и едно момче, което никой не познава, въпреки че подтичва край останалите футболисти, струващи стотици милиони евро.

Оказва се, че това е 28-годишният Диего Армандо, който помага на паркинга, а след това се грижи за настаняването на публиката по трибуните.

Баща му го кръстил

на името на великия аржентински нападател,

но Диего не успял да стане професионален футболист. Въпреки това останал близо до футбола, започвайки работа като момче за всичко на стадиона.

В деня на мача татко му за пореден път е повален на легло от хроничното си заболяване, но синът му отказва да си остане вкъщи, защото дългът го зове, а и не би искал да пропусне да види с очите си Неймар и компания. Някой явно е намерил начин да разкаже тъжната история на Диего Армандо и треньорът Тите изненадващо го вика на терена, за да потренира с националите. След това е допуснат и до съблекалнята, където да се снима с хората, чиито плакати украсяват стените в дома му.

И знаете ли какво казва Диего след края на приказното приключение: “Беше уникално преживяване, което не може да се купи с пари!” Абсолютно същите думи ще излязат от устата на палестинеца Сафарини 5 години по късно в Катар. А в дъното и на двете щастливи развръзки стои именно Тите.

Да, той със сигурност не е сухар, колкото и мрачно да гледа край тъчлинията. Напротив, играчите на “селесао” го описват като ненадминат психолог. Именно той успява да научи всички присъстващи в съблекалнята, че няма звезди и слуги.

Да, Неймар е сред тримата най-известни играчи в света, но когато е в националния отбор, се държи като равен с момчетата, които са извикани за първи път и тепърва ще градят звездни визитки. Никой не повишава тон, когато стане напечено, и всички се прегръщат сякаш са братя, когато дойдат успехите. И после отиват при любимия си треньор, за да изпълнят танца на гълъба.

Интересното за 61-годишния наставник е, че навремето, след поредица неуспехи с тогавашния му клубен тим, той обявява, че

ще си вземе

едногодишна почивка

Но през тези 12 месеца не ходи за риба и не обикаля Европа, а седи и гледа мачове и слуша лекции. Всъщност обикаля Европа, но не за да разглежда забележителности, а за да ходи на тренировки и да краде занаят от по-именити специалисти.

“Исках да науча всички подробности за футбола, които са ми убягвали. Няколко големи отбора ме каниха в редиците си, но отказах. Не се чувствах достатъчно подготвен да отговоря на големите им изисквания”, обяснява треньорът, който пое Бразилия в един крайно тежък за “селесао” момент и успя да го измъкне от калта. А иначе в родината му често се шегуват с него заради факта, че е дипломиран учител по физкултура.

Той самият не се сърди и отговаря, че в дипломата му са натъпкани важни уроци как хем да държи играчите изкъсо, хем да не губи приятелските си отношения с тях. Засега му се получава повече от добре и Бразилия лети на шеста скорост през последните няколко месеца.

Каквото и да се случи със “селесао” на мондиала, треньорът Тите ще напусне след края на голямото шоу в Катар. Вече има достатъчно кандидати за подписа му, но той не бърза с избора си. Добре осъзнава, че сега не е просто учител по физкултура, а треньор на най-добрите играчи в света и всички очакват от него да занесе в новия си отбор победния танц на гълъба.