Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

"Боейки се от пораженията върху БСП, правителството на Андрей Луканов не посмя да започне реформите. Те бяха причината да се създаде спасителното за БСП широко коалиционно правителство на Димитър Попов, което да започне непопулярните мерки. Бягство от отговорността се наблюдаваше и при Беровото правителство. Опит за реставрация направи кабинетът на Жан Виденов. Партията

НДСВ до такава степен злоупотреби

с оклеветяването

на реформите, че захвърли думата и я замени с "промяна".

Битка "за" или "против" реформите имало и при десните. "На една злополучна конференция в края на 1999 г. СДС беше на кръстопът: да започне вътрешна битка срещу корупцията, като поеме риска от разбиване на парламентарното мнозинство и предсрочно прекратяване на мандата, или да продължи да прави колкото се може повече реформи, за да направи необратим пътят на страната към евроатлантическата общност. Изборът на второто решение бе тежък компромис, направен заради националните интереси."

Тогава десетина депутати напускат групата, но реформаторското мнозинство остава. И Костов продължава да работи по същия начин, докато през 2001 г. изненадващо за самия него изборите спечелва Симеон Сакскобургготски с НДСВ.

В предишен брой ви предложихме версията на Иван Костов за прехода, как и защо според него ДС и БКП са го провалили и създали мафията у нас. Той според бившия премиер ще завърши, когато посткомунистическата общност престане да е мнозинство. Прочетохте и разказа му от книгата "Политиката отвътре", че червените са дали на най-доверените си хора да се грижат за демокрацията, пазара и националната сигурност, а Москва ни внушавала комплекс за малоценност.

Пак там публикувахме и признанието на Костов, че е уволнил Александър Божков като министър, за да не блокира опозицията реформите.