Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Високото кръвно, проблеми със стомаха, безпричинно пълнеене – са само част от симптомите

Pаздразнителност, наднормено тегло, невъзможност за концентрация… Този списък с проблеми може да бъде продължен. И вероятно причините за тези състояния са свързани с щитовидната жлеза. Ролята й за здравето ни е огромна. Хормоните й контролират важни процеси като метаболизма и осигуряване на енергия за тялото. Хипотиреоидизмът (понижена функция на жлезата) и хипертиреоидизмът (повишена функция на жлезата) са основните нарушения в работата й.

18 признака, че има проблем

1. Лесна уморяемост

и постоянна отпадналост. Те са характерни за много заболявания. Но при постоянен дефицит на хормони на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) човек се събужда уморен сутрин. Мускулите му не получават сигнали за движение. Хроничната умора е важен симптом за заболяване на щитовидната жлеза.

2. Лошо настроение. Тъгата, песимизмът са характерни признаци на хипотиреоидизъм, тъй като нивото на тироид-стимулиращия хормон (TSH) е свързано с производството на серотонин, а той е отговорен за доброто настроение. Производството на хормони на щитовидната жлеза се регулира именно от TSH, който се произвежда от хипофизата под контрола на хипоталамуса (част от междинния мозък). TSH гарантира, че се произвеждат достатъчно хормони на щитовидната жлеза за нуждите на тялото.

3. Нервност и безпокойство. Излишъкът от хормони (хипертиреоидизъм) прави човек ненужно тревожен и раздразнителен. Тялото работи на висока скорост. Това се отразява в метаболитните процеси, които също се ускоряват.

4. Силен апетит

Чувството на постоянен глад е свързано с хипертиреоидизъм. Положителното тук е, че допълнителните калории, които се приемат, не се превръщат в излишни килограми. Хипотиреоидизмът, напротив, променя вкусовите предпочитания и обонянието.

5. Намалена умствена активност. Забравяте и чувствате "мъгла“ в мозъка си. Причината може да е недоспиване или възрастови особености, но когнитивните способности страдат и от дефицит на хормони на щитовидната жлеза. При подходящо лечение това преминава бързо.

6. Живот

без секс

Заболяване на щитовидната жлеза е често срещана причина за безразличие към секса. Ако тя не произвежда достатъчно хормони, резултатът е ниско либидо.

7. Проблеми с червата. Може да се изрази по два начина. Първо хипотиреоидизмът забавя храносмилането и движението на храната през червата. Второ, прекомерната активност на жлезата причинява диария и интензивна перисталтика.

8. Промяна в менструалния цикъл. Продължителната, тежка и болезнена менструация е основен признак на хипотиреоидизъм. При това интервалът между периодите е намален. Възможна е и анемия. Хипертиреоидизмът е причина менструалният цикъл да е кратък и по-нарядко.

9. Безпричинна болка в краката и мускулите. Има още един симптом на заболяване на жлезата - необяснимо изтръпване, мравучкане и болка в крайниците. Това може да е свързано с хипертиреоидизъм. Недостатъчните нива на тироид-стимулиращия хормон причиняват увреждане на нервите, което води до изтръпване и болезненост в краката и мускулите.

10. Високо кръвно налягане. Както хипотиреоидизмът, така и хипертиреоидизмът засягат кръвното налягане. Недостигът на тироид-стимулиращия хормон намалява честотата на сърдечните контракции и влияе на силата им.

11. Все ви е студено или топло. При хипотиреоидизма метаболизмът е бавен. Изгаря се по-малко енергия, т.е. отделя се по-малко топлина. Оттук е и постоянното усещане за студ. При хиперфункция се произвежда повече енергия и човек понякога изпитва прилив на топлина и се поти прекомерно. Усещането за студ и необяснима топлина са важни симптоми при проблем с жлезата.

12. Дрезгав глас

Променен глас и буца в гърлото са знак, че щитовидната жлеза не функционира добре. Огледайте шията дали е увеличена в областта на жлезата. Направете го с огледало, докато пиете вода. Ако видите издутини или нещо ви тревожи, консултирайте се с лекар.

13. Дневна сънливост или лош сън през нощта. При хипотиреоидизъм все ви се иска да подремнете. По-слабата активност на жлезата забавя процесите в тялото и на човек му се спи. Ако заспивате трудно, това се дължи на хипертиреоидизъм. Свръхактивната жлеза е възможна причина за тревожност и сърцебиене, което пречи на съня. Това е причината да се будите нощем.

14. Излишни килограми. Ако сте физически активни, правите упражнения, спазвате диети, а пълнеете, направете изследвания на щитовидната жлеза.

15. Суха кожа. Това е често срещан симптом при хипотиреоидизъм. Забавеният метаболизъм поради понижена функция на жлезата влияе неблагоприятно на кожата. Поради намаленото изпотяване тя става суха и лющеща се, а ноктите - чупливи.

16. Изтъняване и падане на косата

Сухата и чуплива коса също е симптом на хипотиреоидизъм. Ниското ниво на TSH нарушава развитието на косата, много космени фоликули преминават в "режим на сън" и се стига до загуба на коса. Хипертиреоидизмът също може да доведе до изтъняване и падане на косата.

17. Трудно забременяване. Ако бременността не настъпва дълго време, причината може да е както хипо-, така и хиперактивност на жлезата. Овулацията е нарушена, което се отразява негативно на зачеването.

18. Висок “лош” холестерол

При липса на адекватно лечение възникват сериозни проблеми като сърдечна недостатъчност.