Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огнян Минчев
Огнян Минчев

Макрон се грижи за "сигурността на Русия". Дали ще дочакаме Макрон да се загрижи за сигурността на съседите на Русия, на жертвите на кремълския режим в Русия? Не мога да дам положителен отговор на този въпрос. През 2014 г. Путин окупира Крим и Донбас. Вместо да направят изтеглянето му от окупираните украински територии предусловие за каквото и да е сътрудничество и дори общуване с ЕС, предшественикът на Макрон - Франсоа Оланд и Ангела Меркел заставиха правителството в Киев да приеме техния "мирен план" - т.нар. "Мински споразумения", които представляваха институционализирана гаранция за изнудване на Украйна от страна на Москва.

След 24 февруари и Франция, и Германия разбраха, че агресията срещу Украйна е агресия срещу Европа - и слепец би го разбрал... Започнаха да помагат на Киев - самостоятелно и през институциите на ЕС. Но продължават да си говорят с Путин - считат това за политика на "отворена врата" за дипломация. Проблемът не е в разговорите с Путин. Проблемът е във внушенията, които получават от Путин, и които огласяват като свои официални позиции. Париж и Берлин зле разбират, че когато проявиш "разбиране" към агресор, стимулираш агресивното му поведение. Защо уроците на историята са толкова трудни за учене? Толкова ли е далеч септември 1938 г. в Мюнхен? Толкова ли е бледа връзката между "умиротворяване на агресора" и "грижа за сигурността на агресора", и отворените врати към разширяване на агресията. Русия няма предизвикателства за своята сигурност от страна на западните си съседи. Западните съседи на Русия имат дългосрочни и сериозни предизвикателства към своята сигурност в лицето на Русия.

Превръщането на Централна и Източна Европа в засилващ ролята си стратегически център на НАТО и Запада е ключовата гаранция за мир между Европа и Русия. Трансатлантическото партньорство е основата за развитие на Изтока на Европа като стратегически център за евроатлантическа сигурност. За париж и Берлин е важно да осъзнаят, че сигурността на Източна Европа е предусловие за бъдещето на европейската интеграция. В този контекст всеки флирт с режима на великоимперския агресор е нелеп.

*От фейсбук!