Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джо Байдън, първата дама на САЩ Джил, Еманюел Макрон и съпругата му Брижит в Белия дом.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Джо Байдън, първата дама на САЩ Джил, Еманюел Макрон и съпругата му Брижит в Белия дом. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Кремъл недоволен, че Западът не признава анексираните територии

Разговор между президентите на САЩ и Русия е възможен, ако той би довел до края на войната в Украйна. Това допусна Джо Байдън за първи път от началото на конфликта в Европа на пресконференция в Белия дом след срещата му в четвъртък с френския президент. Еманюел Макрон е на държавно посещение в САЩ със съпругата си.

“Позволете ми да подбера думите си много внимателно. Готов съм да говоря с Путин, ако всъщност той реши, че има интерес да прекрати войната. Все още не виждам такива индикации”, заяви Байдън. Той посочи, че единственият начин да се сложи край на конфликта в Украйна е Путин да изтегли армията си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков побърза да подчертае, че

Путин остава отворен за мирни преговори,

но това не означава, че той няма определени условия. В този контекст Песков увери, че Русия няма да се изтегли от Украйна.

Гласът на Путин коментира още, че поставените от Байдън условия за изтегляне правят по същество невъзможни преговорите за прекратяване на конфликта. Песков добави, че отказът на САЩ да признаят “новите руски територии” утежнява допълнително компромиса.

Макрон увери, че ще продължи да разговаря с Путин, “за да се опита да предотврати ескалация и да получи някои много конкретни резултати” като безопасността на ядрените централи.

След разговора в Белия дом лидерите подчертаха, че ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Обещаха политическа, хуманитарна и икономическа подкрепа, както и подпомагане в сферата на сигурността. Двете страни подчертаха, че ще държат отговорна Русия за “широко документираните жестокости и военни престъпления”.

Моделът Криси Тейгън и съпругът  - певецът Джон Леджънд, също бяха сред гостите на семейство Байдън.
Моделът Криси Тейгън и съпругът - певецът Джон Леджънд, също бяха сред гостите на семейство Байдън.

Войната не беше единствена тема в диалога на президентите на САЩ и Франция. Макрон получи обещание за промяна на американското законодателство, прието през август, което според европейските нации ще навреди сериозно на бизнеса им. Става дума за законопроект за намаляване на инфлацията на стойност $ 430 млрд., който предлага огромни субсидии за произведени в САЩ продукти и е насочен към справяне с климатичната криза. Макрон определи мерките на американската администрация като “суперагресивни” и заяви: “Франция не дойде тук, за да поиска изключение за икономиката си, а за да споделим как последиците от този регламент ни влияят”.

Президентите на САЩ и на Франция казаха, че

ще работят и с Китай по глобални въпроси

като например климатичните промени.

Двамата приветстваха куража на иранските протестиращи, които се борят вече два месеца за фундаментални човешки права.

След края на разговорите Байдън и съпругата му Джил проведоха първата си държавна вечеря, откакто се преместиха в Белия дом през 2021 г., а почетни гости сред почти 400 души им бяха Еманюел Макрон и съпругата му Брижит.

Тематичните цветове на вечерята бяха червено, бяло и синьо – символ на знамената на двете страни. Първите дами бяха избрали визии, които допълнително подчертаваха намека за съюзничество. Те останаха насаме по-рано, докато мъжете им обсъждаха политическите отношения. Брижит и Джил разказаха за своето приятелство и любов към образованието. “Веднага разбрахме, че се харесваме”, заяви съпругата на Байдън за г-жа Макрон, с която е прекарвала време на редица събития извън САЩ.

Американска кухня с френска нотка опитаха гостите на Белия дом

Омар от Мейн, поширан в масло, американски хайвер “Осетра” и емблематични за САЩ сирена - така бяха посрещнати гостите на остъклената южна морава на Белия дом. Десертното меню включваше френски интерпретации на американската класика - портокалова шифонена торта, печени круши с цитрусов сос и сладолед Creme fraiche.

Присъстваха известни личности от медиите, политиката и развлекателната индустрия. Сред тях бяха и главната редакторка на сп. “Вог” Ана Уинтър, бременната телевизионна водеща и модел Криси Тейгън заедно с партньора си Джон Леджънд, който пя на събитието.