Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АЕЦ “Козлодуй” Снимка: Архив
АЕЦ “Козлодуй” Снимка: Архив

Индикации за микропропуски на радиоактивна вода от трети парогенератор на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" накара централата да предупреди за евентуално спиране на блока.

Това е предварително съобщение и нищо повече, каза за "24 часа" зам.-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров 

Има индикации за пропуск от първи към втори контур ( от ядрената към неядрената част - б.а.) на 3 парогенератор, повтори той съобщението на централата, но уточни, че това се е случило миналата година на V блок, случило се е и по-миналата, но никога не се е стигало до гранични стойности по регламент, които да наложат спиране на блока. В хода на работа тези пропуски спирали.

Заради  индикациите за пропуск на вода, парогенераторът се контролира непрекъснато.

Блокът не е спиран и няма нужда да бъде спиран. Това ще стане, ако стойностите на този пропуск бъдат повишени до определени нива, каза зам.-шефът на ядрения регулатор.

Той поясни, че парогенераторът произвежда пара, която върти турбината. По тръбички в него циркулира вода, която е подгрята от касетите в реактора. Тези тръбички, по които циркулира подгрятата от ядреното гориво вода, са нещо като нагревател на нерадиоактивна вода, която се превръща в пара, която пък върти турбината.

Въпросният пропуск на микрочастички дори не е събитие по скалата на ИНЕС за събития в ядрени съоръжения. Той обясни съобщението на централата като предупреждение за евентуално спиране на блока предвид предстоящите празници. Ако пропуските на вода се увеличат до определени нива блокът ще бъде спрян и то планово, течът ще бъде отстранен и блокът ще бъде отново пуснат. Това засега не се налагало.