Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако изпишеш в гугъл „мравки“, за четвърт от секундата търсачката ще извади почти 500 хиляди резултата. Информациите са два вида – 30% данни за членестоногите и 70% с кой препарат успешно да ги унищожим завинаги. Могат ли обаче наистина хората да се изправят срещу тях? Дали човешката цивилизация е по-развита и съвършена от тази на мравките и кой кого би надживял в това противоборство? Сигурно си казвате – несериозен спор, но нека видим фактите...

Трудолюбивите членестоноги са произлезли от осите преди цели 120 млн. години. Оттогава те не са спрели да се усъвършенстват в своята предълга еволюция. Ако приемем великодушно, че първите хора не са дори хомо сапиенс, а хомо хабилис, в най-добрия случай усъвършенстването на човека започва преди 2,5 млн. години. Когато по-късно хората откриват огъня и се крият от опасните хищници в пещери, мравките отдавна са конструирали мравуняци със сложна система от коридори, камери, складове и галерии, апартамент на царицата, които са дезинфекцирали всекидневно. Не искам и да си помислям за хигиената на първобитния човек :)

Фосили също така доказват, че мравките отглеждат домашни животни и се занимават със земеделие, включително наторяване, от десетки милиони години. Те култивират гъбички. Също листни въшки, които произвеждат за тях захарна течност. А хората еволюират до нивата и овцете едва 9000 години преди новата ера. Но нека се огледаме и в наши дни – най-дългият човешки тунел в света Gotthard Base Tunnel, свързващ през Алпите Цюрих и Лугано, е построен през 2016 г. Стотици години по-рано мравките вече са създали своята най-голяма суперколония в Европа, свързваща хиляди мравуняци с тунели от Атлантическото крайбрежие на Испания чак до бреговете на Средиземно море в Южна Франция. Това са над 1000 километра, а швейцарският тунел е дълъг едва 57 км. Мога да дам още много примери за превъзходство, най-скучният от които е, че мравката повдига 50 пъти теглото си…

Защото всъщност най-мощното оръжие на членестоногите е прецизното им и безконфликтно действие в екип и разпределението на ролите в мравуняка. В първата открита суперколония на японския остров Хокайдо живеят почти 308 млн. мравки. Те общуват перфектно с феромони, които отделят при опасност, маркират като с GPS пътя към храната, пътя към мравуняка. Вътре има най-много работнички – женски с точно разпределени роли: едни се грижат за яйцата, други за ларвите, трети ремонтират дома, четвърти събират листа, пети отглеждат храна. Войниците – също работнички, но по-едри, с голяма глава, силни челюсти и отрова – пазят дома. Те прибират ранените във война с неприятелски колонии, но не от емпатия, а за да ги вкарат часове по-късно отново в бой.

Забележете, всички тези женски мравки са фертилни. Те не се разсейват с мисли и действия около размножаването като хората и единствено се трудят, трудят, трудят. Оплождането е функция на търтеите. Но при мравките никой не ги носи на гръб – те се появяват само през брачния период и веднага след това удобно за колонията умират. Най-дълго живеят цариците – големи полово развити мравки. Но и те не смогват да помислят за секс – снасят до 30 000 яйца на ден.

Представяте ли си за каква перфектна еволюция и организация става въпрос?! А сега отворете първия новинарски сайт и вижте в какъв хаос и убийствен безпорядък живеем ние, хората. Светът на мравките е удивителен, наистина. Затова в този брой ще ви заведем дълбоко в мравуняка с едно любопитно изследване и впечатляващи макроснимки на Цветан Ганев. Фотографът пътешественик Димитър Караниколов пък ще ни отведе на гмуркане с китови акули във Филипините. Ще ви разкажем за боговете на етруските, за прокълнатата в смъртта си Евита Перон и за един смел патоанатом, който рискува да отвори мозъка на Айнщайн, за да стартира едно дълго изследване във времето – откъде идва гениалността на великия физик.

В новия брой на сп. "Космос" ще откриете какво мислят колегите на нобеловия лауреат Сванте Паебо за работата си с него и фантастичните им открития в древното минало, как лендърът на НАСА на Марс загива, но въпреки това продължава да осигурява безценни данни, защо хибернацията е големият ни шанс, на какви приключения е бил подложен мозъкът на Айнщайн, какъв е генезисът на биологичните оръжия, как се плува с китови акули, кой е изгубеният крал на Великобритания, как се редактират спомени, кои са боговете на етруските и какво е проклятието на Ева Перон.