Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Свиленски е зам.-председател на групата на БСП в парламента.
Георги Свиленски е зам.-председател на групата на БСП в парламента.

Не знам за какво Кирил Петков ще заведе дело срещу мен - цитирах собствените му думи, чути и от много други, казва зам.-шефът на групата на БСП пред Лиляна Клисурова от "24 часа"

Още акценти от интервюто:

  • Вярно е, че кодовете за машините бяха предложени на партиите, но кой разбира тези знаци и тирета
  • Това, че Стефан Янев сам си поиска мандата, не го прави най-реалистичния

- Г-н Свиленски, правим това интервю в ден, в който се събраха представители на цялото ляво, но БСП не уважи форума, въпреки че имаше покана? Защо?

- Не съм сигурен, че тези хора могат да претендират за обхвата на цялото ляво пространство. Има най-различни партии и субекти, които се опитват по един или друг начин да навлязат в т.нар. ляво пространство.

Това по-скоро е опит за реабилитация

на позабравени, напуснали БСП кадри, които няколко пъти през годините са правили опити да се явяват самостоятелно или в коалиции на избори, но със слаб успех. Сега си мислят, че като се съберат наново, ще се харесат повече на хората и ще станат по-леви, отколкото са били.

Нека не забравяме, че голяма част от тези хора бяха ръководители на БСП, народни представители от БСП и за да се стигне до тяхното напускане, вероятно е имало причина. Преди да се обединят, да я кажат. И Татяна Дончева, и Мая Манолова, и Георги Кадиев първо трябва да кажат защо напуснаха лявото, за да трябва да се връщат в него.

Иначе е хубаво - нека се събират и говорят. БСП има решение на Националния си съвет и сформирана работна група, която да проведе именно срещи с такива леви движения и обединения. И не знам членовете на БСП, които бяха на тази среща, с какъв мандат отиват сега в НДК, тъй като те не са от тази работна група.

- Имате предвид вътрешната опозиция?

- Не ги наричам така. Имам предвид тези хора, които се заявиха, че представляват БСП. Те според мен са участвали в лично качество. Нито Костадин Паскалев, нито Петър Мутафчиев са упълномощени или водили разговори с Националния съвет, за да представляват партията.

- Защо все пак никой от ръководството на БСП не уважи срещата?

- Ние не сме наясно какво точно искат да правят. Едни говорят за ляво обединение, други, като Дончева и Кадиев - за нов ляв проект. Няма как БСП да бъде участник в създаването на нов политически субект.

- Затова ли предложихте амнистия и поканихте тези хора да се върнат в БСП?

- Това е припомняне на взето решение от НС на БСП през 2016 г., с което каним всички напуснали партията да се върнат и

да подкрепят единствената лява и социалистическа партия в България, 

която защитава интересите на всички български граждани.

- Как тълкувате сбирката в НДК? Според някои това е подготовката за създаване наистина на нов ляв субект, ако на конгреса през февруари вътрешната опозиция не успее да свали Нинова. Така ли е?

- Нинова има мандат и той не е изтекъл. Откакто е избрана, все някой се опитва да я пребори, не ѝ беше оставено грам време да работи спокойно за това БСП да изглежда стабилна и мощна партия.

- Мощна партия ли ви изглежда БСП днес, след като за 5 г. свали подкрепата си със 700 хил. гласа?

- Това казвам. Но ако погледнете така резултатите - всички партии през последните 2 г. свалиха резултата си. Никога в парламента най-голямата партия не е била с 67 депутата.

- Но БСП е с 25-има...

- Да, но и хората, които се събраха, имат своя принос за този резултат.

- Не трябва ли все пак най-голяма вина да се търси в ръководството, което не само е допуснало това разцепление, но и го подклажда, като изключва и гони?

- Винаги най-голямата отговорност е на ръководството, но то не подклажда нито изключване, нито изгонване. Нека напомня, че от БСП са изключени само 3-ма членове на Националния съвет. Една от критиките към нас е, че ръководството налагало водачите на листи, но от 31 района в 25 те са представители на местните организации, посочени от тях. Посочените от ръководството са поради конфликти вътре в самите организации. И е нещо, регламентирано в устава, но явно нямат други аргументи.

Досега не съм чул какви реални грешки са направени от ръководството или парламентарната група. Втори месец обикалям страната и се срещам с организациите ни, питам ги, но една грешка не съм чул. Само заклинания, че БСП няма идеология и не е модерна лява партия. Нека някой каже

какво е модерно ляво? Ако е да се приеме Истанбулската конвенция - не можем да го подкрепим

- Очаквате ли, че след тази среща и след конгреса през февруари ще има ново разцепление в БСП?

- Не. Задачите, които си е поставил Националният съвет за този конгрес - промени в програмата и в устава, ще доведат до промени и в развитието на партията.

- Част от структурите искат конгрес през декември, което явно няма да се случи, но и през февруари със сигурност ще поставят темата за отстраняването на Нинова, ще се искат и промени в устава в тази посока. Може ли лидерката да бъде свалена?

- Конгресът през февруари няма за задача нито да променя, нито да сменя ръководството. Към днешна дата не усещам такова желание в членовете и организациите ни. Тези, които искат конгрес сега, се оказаха само 6 от 296 организации. Това е крайно недостатъчно. Искам да напомня, че

мандатът на Нинова е до 2024 г. -

така е по устав, всичко друго са интерпретации.

- Явно е, че новото ляво ще се случва без БСП. Очаквате ли да ви бъде сериозен конкурент на следващите избори?

- Ново ляво със стари лица не е ново. По-скоро е поредното ляво. Ляв субект без БСП не е възможен. БСП е единствената лява партия в държавите от бившия източен блок, която се запази в годините на прехода. Така че лявата партия в България е БСП - всички се опитват да ѝ подражават и да късат от нея.

- Виждаме, че на “Промяната” им се получи на последните избори с левите послания.

- Не им се получи. Опитаха се да отклонят наши избиратели, но те имат инстинкта да преценят кой защитава наистина левите послания. Защото именно тези същите от ПП само преди седмица отхвърлиха закона за помощи за деца.

- Но отливът на гласове не е ли знак, че БСП не се припознава като автентичния представител на лявото?

- Това е предизвикателството пред БСП: да си върне доверието на тези хора - първо да отидат да гласуват, а след това да ни подкрепят.

- Като заговорихме за ПП - заведе ли вече дело Кирил Петков срещу вас заради това, че обявихте, че ви е казал: “Оттеглете закона и ще ви дадем кодовете”?

- Не знам. Първо, не знам за какво ще заведе дело. Останах изненадан, когато го заяви в пленарната зала. Но аз съм цитирал думи, които той е казал, а не какво си е мислил да каже. За добро или за лошо - той го е казал това не само на мен, каза го пред много хора, казал го е и на много други хора.

- И не се притеснявате, че може да бъдете осъден?

- Не. Не съм го наклеветил, не съм излъгал. Пак казвам - аз съм цитирал негови думи, изречени публично, не в индивидуален разговор, нито дума срещу дума. Това са публични думи. Проблемът е, че явно

Петков има разминаване между това, което иска да каже, и това, което казва

- Защо се получава така напоследък, че частните разговори стават част от политиката? Излизате на трибуната и като децата се ковладите: Ама той каза това, другарко... Не е ли това твърде ниско ниво за парламента?

- От този дебат никой няма полза, но във въпросния случай БСП беше предизвиквано през целия ден. 12 часа дебатът не бе по Изборния кодекс и предложенията, а ПП се занимаваха единствено с БСП и с това защо БСП внася този закон? Няколко пъти ги предупредих, но те по детински продължиха по същия начин.

- Искате да кажете, че връщате хартиената бюлетина не заради избирателната активност, а заради съмнения в честността на вота ли?

- Единственият ни мотив бе увеличаване на избирателната активност. Притесненията около това колко е неприкосновен вотът, дойдоха в допълнение.

- Много от структурите ви се обявиха срещу връщане на хартиената бюлетина.

- Тя не се връща, дава се възможност за смесено гласуване, за да може 47% от гражданите да упражнят правото си.

- Да напомня обаче, че вие бяхте един от радетелите за въвеждане на машините именно срещу манипулациите на вота.

- Точно така. Бях един от най-върлите защитници да се въведе машинният вот, защото знаехме порочните практики на ГЕРБ с хартиените протоколи. И да, въвеждането на машините реши този проблем с недействителните бюлетини. Но никой тогава не прецени, че ще отблъсне голяма част от гражданите да отидат да гласуват. Затова сега предлагаме и мерки да се елиминират недействителните бюлетини и подправените протоколи чрез видеонаблюдение и видеозаснемане, чрез отпадане на тъмните стаички. Все мерки в посока прозрачност на изборния процес. Защото първо трябва да осигурим възможност да се гласува, след това и честно преброяване.

- Имахте ли и преди съмнения за фалшификация на вота с машините, че обвинихте “Промяната” от трибуната, че са откраднали вота? И лидерката ви каза, че изборите са били фалшифицирани, а главният прокурор се самосезира.

- Хубаво е, че прокуратурата се самосезира и ДАНС ще направи проверка на целия изборен процес, не на кой какво е казал. Важното в един изборен процес е доверието и трябва всички ние - политици и служби за сигурност, да покажем на гражданите, че вотът им не може да бъде манипулиран.

Фактът, че ограничен брой хора могат или не могат, но знаят да боравят с тези кодове, поставя съмнения и притеснения.

Не казвам, че някой е извършил манипулация. Но когато има избори с хартия, имаш 84 хиляди членове на СИК и толкова наблюдатели - това са 170 хиляди българи, които са съпричастни в изборния процес и до една или друга степен гарантират неговата сигурност и прозрачност. Когато 2 милиона гласуват, но броят 2-ма или 22-ма, не знам колко са, никой не знае кои са тези хора.

- Нали ви поканиха да ви дадат кодовете?

- Да,

тези кодове излязоха и по медиите. Но прочетете ги - кой ще разбере нещо

от тези цифри, тиренца и наклонени чертички - 4 листа знаци.

- Който трябва, затова има специалисти.

- Да, но тук говорим за прозрачност в изборния процес. Всеки българин трябва да е сигурен.

- Но вие, политиците, с поведението си тотално счупихте доверието и в машини, и в хартия, и в изборите като цяло. Каква активност ще повишавате така?

- Затова сега, с промяната на Изборния кодекс, когато ще се гласува и с машина, но ще се брои от 170 хиляди, ще се повиши доверието, а оттам и активността.

- В навечерието сме на връчването на първия мандат, макар да е ясно, че по-скоро няма да се случи, малки са шансовете и за втория. Така най-вероятен изглежда третият, затова ще ви попитам - БСП ще подкрепи ли формулата на Стефан Янев за експертен кабинет с ясна програма?

- Не сме обсъждали още третия мандат. В момента имаме категорична позиция, че няма да подкрепим първия. Очакваме да видим ПП, когато получи мандат, с кои партии ще разговаря.

- Те казаха, че ще предложат правителство на малцинството с ДБ.

- Ясно е, че първата точка от условията им няма да се състои - тя беше за Изборния кодекс, така че вероятно и с втория мандат няма да има, въпреки че имахме готовност да разговаряме. А за правителство на малцинството - това е вариант, ако не ти достигат 5-10 мандата. Когато обаче не ти достигат над 50, ми се струва малко наивно. Но нека пробват.

- Така стигаме отново до третия мандат - ще подкрепите ли кабинет, предложен от Янев?

- Това, че Янев сам си е поискал мандата, не го прави най-реалистичния. Ако бъде връчен на БСП, ние имаме готовност да предложим кабинет.

- Нека ви попитам по друг начин - бихте ли подкрепили експертен кабинет с мандата на Янев, в който подкрепа дава и ГЕРБ? Възможно ли е да видим хартиената коалиция пренесена и зад правителство с мотив, че е в името на стабилността на държавата и сигурността на хората?

- Първо, няма хартиена коалиция. Това, че ГЕРБ и ДПС подкрепят законопроекта на БСП, е тяхно виждане, което означава, че той е сполучлив. Това не би се превърнало в управленска коалиция. Не бихме подкрепили нищо, което противоречи на нашите решения и програми, на нашите леви послания. Когато видим какво предлага мандатоносителят - политики и имена, тогава ще решим.

- Твърде вероятно е 48-ото НС да работи само до средата на януари. Президентът забави процеса, за да приемете законите за плана за възстановяване, а вие се захванахте пак с вашите си интереси - като Изборния кодекс. Ще успеете ли да свършите все пак нещо за хората?

- Най-смисленото е да се приеме бюджет. Но неговият кабинет не внесе такъв и оставя хората без повишени доходи, а бизнеса - без компенсации в една тежка зима.

- Но бюджетът щеше да се превърне в предизборно наддаване.

- Отговорността за това е на Народното събрание и въобще не е работа на президента да определя какъв ще е той. Работата на служебното правителство бе до 31 октомври да има внесен бюджет. Това, че се опитват да се правят на ангели спасители на бюджета, ще го изпитат всички хора на гърба си само след седмици.

И не знам защо президентът даде това време - никой не му го е искал, не съм чул от нито една партия. Единствената причина да се бави връчването на мандата бе служебният кабинет да управлява още няколко месеца спокойно и без контрол.